0 oy
1,062 göst.
Hamilelikte Bebek Sağlığı kategorisinde (735 puan)

Soru sormak için değil sayfada sürekli sigara içen arkadaşlarla karşılaşınca üzülüyorum, ben de 20 yıllık içici idim hamile kaldığımı öğrendim ve hemen bıraktım. Haberden alıntı yaptım altta onu okuyup etkilenir belki arkadaşlar diye düşünüyorum umarım faydası olur, soru sormadığım için kapanırsa da yapacak bir şey yok. 

image



Sigaranın etkilemediği ve zarar vermediği neredeyse hiçbir organ yok. Ayrıca sigara sadece, onu içen kişiye değil, çevresinde bulunan kişilere de ciddi zararlar verir. Çeşitli kanserlere sebep olan sigara, DNA'ya zarar veriyor, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor ve sonuç olarak ömrümüzden çalıyor.Sigaranın yetişkin bir insanda bile ciddi hastalıklara neden olduğunu, o nedenle gebelikte sigara içmenin hem kendinize hem de bebeğinize zarar verdiğini unutmamanız gerekir.

Hamilelikte içilen sigarayla ilgili çeşitli mitler olsa da; yapılan yeni bir 4D çalışma; sigara içen anne adaylarının bebeklerini inceledi. Bu sonuçların, anne adaylarının gebelikte sigara içmemesini teşvik etmesi umut ediliyor.

 İŞTE O MİTLERDEN BAZILARI...

Mit 1: “Abartılacak bir şey yok! Benim anne-babam da bana hamile iken sigara kullanıyormuş.”

Gerçek: Anne ve babanız aldığı riskin farkında değilmiş. Bebek ölümlerinin yüzde 40’ında hamilelik sırasında sigara kullanımının sebep olduğu düşünülüyor. Hamilelik sırasında sigara kullanımı düşük yapma ve premature doğum riskini artırıyor.

Mit 2: “Sigarayı bırakırsam daha stresli olurum, bu da bebeğimi daha fazla etkiler.”

Gerçek: Araştırmalara göre; sigarayı bırakmanın getirdiği stres, fetusun sağlığını sigara kullanımı kadar fazla etkilemiyor.

Mit 3: “Zaten hafif (light) sigara kullanıyorum. Bu daha güvenli.”

Gerçek: Öncelikle light sigaralar daha güvenli değildir. Pazarlamacının ne söylediğinin hiçbir öneminin olmamasıyla birlikte; normal, light ya da süper light sigara kullanımı da bebeğinize çokça zarar verir. Karbonmonoksit (CO) yanma reaksiyonu sonucu ortaya çıkan zehirli bir gazdır. Bu gazı direkt olarak göremez ve koklayamazsınız, ancak sigara dumanında, gaz kazanlarında ve araçların egzos gazlarında bolca bulunur.

VÜCUDUNUZA ALDIĞINIZ HER ŞEY BEBEĞİNİZİ ETKİLER

Bilim Fili'nin haberine göre; Nefes aldığınızda, CO ve oksijen ciğerleriniz vasıtasıyla kan damarlarınıza taşınır. Karbonmonoksit gazı, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobine oksijenden 200 kat daha hızlı bir şekilde bağlanabilme özelliğindedir. Bu durum kırmızı kan hücrelerinizin vücudunuza ve bebeğinize oksijen taşımasını engeller. Bebeğiniz her şeyde size bağımlıdır. Vücudunuza aldığınız her şey onu etkiler. Oksijen ve besin maddeleri; plasentanızdan bebeğinizin kan damarlarına taşındığı gibi, aldığınız bazı toksinler de aynı yol ile bebeğinizin kan dolaşımına katılır


Gebelik haftası 34+2

7 Cevap

+3 oy
(144 puan)
İlla verecek örnekleri var insanların. "Benim komşum içmiş bişey olmamış. " Olmamış derken? Çocuğun DNA yapısını mı incelemiş? O çocuk ilerde kanser olursa o iradesiz anne yüzünden. Bu kadar basit olmamalı ya, anne olmaya hazırlanırken önce sorumluluk duygusu edinmekle başlanmalı. O kadar sinirleniyorum ki bencil anne adaylarına! 
(735 puan)
Maalesef haklısın. Keşke haklı olmasak.
(144 puan)
Of of ne diyim ki. Kadın meme kanseri. Kocasının sigara yüzünden ayak parmaklarını kesmişler. Hala cebinde sigarayla kemoterapi ye geliyor. Teyzecim bırakman gerek diyoruz. 7 yaşımda başladım nasıl bırakayım diyor. Ve sonunda karaciğerin de sıçradı. Sigaranın zararı bu kadar bariz :(
(735 puan)
:((((( çok üzücü gerçekten. Hele ki bunu karnındaki minnacık öpmeye kıyamazsın daha ciğeri minnacık bebeğine canına kanına yapmak. Korku filmi gibi.
-Reklam-
+3 oy
Boşuna yıpratmayın kendinizi iki yıldan beri söylüyoruz anlamıyorlar onlar haklı pohpohlayacaksanız iç canım günde 3-5 ten bisey olmaz diyecekseniz yada uçmezsen daha çok stres yaparsın doktorum böyle söyledi diyecekseniz veya ahhh canım kıyamam iyidir insallah az içmeyr çalış diyecekseniz yorum yapın yoksa yapmayın saldırganlaşıyorlar istedikleri yorumlar gelmeyince ben inanmıyorum hem üzülüp hem sigarayı bırakamadıklarına benim bebeğim tüp bebekti öncesinde 3 kez aşılama yaptım ama sigarayı ikinci aşılamadan sonra bıraktım ben napıyorum dedim bende 11 sene içtim bende günde 1.5-2 paket ictim ama bıraktım ve ben bıraktıysam herkes bırakır bosuna burada ağlayanlara bırakamıyorum üzülüyorum diye konuşanlara moral vermeye çalısıp kendinizi yıpratmayin çocuğu icin bile biseylere katlanmayan sizi önemsemez yıprandığınizla kalırsıniz biri çıkar ben içtim çocuğum gayette sağlıklı der gider onu dinler sizi değil .
Yoksa yaptığın iyi bişey ama ben bir kadınla karşılaşmıstım hastanede 8-10 yaslarında erkek cocuğu vardı ve çocuğa  geri zekalı gibi davranıyordu bu hiçbir şey anlamıyor diye sigara konusu açıldı kim actı bilmem ama oradaydım ve kadın dediki bende bunda sigara içtim hiçbiseyi de yok daha ne olsun diyecektim çocuğa a ptal gibi davranıyorsun sigaranın beynini etkilemediğine dair garantin varmı  diye soracaktim ama boşver dedim son anda değmez zaten saldırganlaşacak yüksek ihtimalle değmez
(735 puan)
Zaten sigaranın en çok bebeğin beynine zararı var yazık gerçekten çok yazık. Annelere üzülmüyorum, üzüldüğüm çocuklar. Gerçekten çok cahiliz ülke olarak.
Aaaaa sor sigara içene kendisi çok zeki bu cocuk kime cekti belkide balık yemediği icin oldu. Ya gerçekten gördüğüm manzaradan tiksindim kadin çocuguna tiksinerek bakıyordu tiksinerek konuşuyordu sanki kendisi dahi ve ondan utanilacak bişey cıktı sen neyse o da senin genlerini taşıyor kendin olmadığın şeyi ondan bekleyemezsin hele bir de sigarayla zarar verdiysen kendi akılsizlıgına kızmalısın çocuğa degil ama nerde herkes mükkemmel ama cocukları değil yuksek ihtimalle kaynana görümcelerine çekmişlerdir :))
(735 puan)
Trajikomik bir ülkeyiz
(764 puan)
Ayy cok üzüldüm o cocugun durumuna gercekten..Yazik kebdisini kücümseyen ama kendisinden daha zeki olmayan bir annesi var.Sigara konusuna gelir isek bende hamileyim suan 5 haftalik.4 haftalik olmadan ögrendim hamile oldugumu tam 20 yillil sigara tiryakisiydim ve günde 1 ile 1,5 arasi sigara iciyordum.Birden bigakamadim cok zor oldu günde bir tane ictim ertesi gün hic icmedim diger gün bir tane daha derken bir hafta icinde zor bela biraktim.Zor oldugunu biliyorum ama hamile ilen sigara icmek daha zor o vicdan ve korlu ile yasanmaz bence
+2 oy
(454 puan)
Teşekkürler yazı için canım ama sigara içenler anlamıyor o gün biri yazmis sizin canınız kola istiyor iciyosunuz bizimde aynen öyle sigara istiyor dayanamıyoruz diye.  Kaldiki sigara ne kola  ne şeker zararlı olarak bildiğim hiçbirşeyi tüketmiyorum bayramda yarim tatlı yedim buna bile vicdan yaptim. Benimde canım herşey istiyor ama tutuyorum kendimi paketli hiçbişey ağzıma koymuyorum aman koruyucu var diye. Bunları sigara içenler e söyleyince anında kavgaya başlıyorlar herkesin bi bahanesi var.
(735 puan)
En kötüsü de bahane ederek açıklama yapması. Ki bana açıklama yapmak zorunda değil ki. Ben seni değil senin çocuğunu düşünüyorum, geleceğimizi düşünüyorum. Ülkenin geleceğini düşünüyorum. Yoksa banane der geçerim.
Ooooo bisey mi gecen sene burası toksoplazma kaynıyordu işkembe iciyorum bisey olmuyor cok sağlıklı zı***m iç yazık değil.mi karnındakine ya toksoplazma kaparsa kör olabilir ölebilir sakat doğabilir risk bu kadar yüksekken icmezsen ölür müsün ama yok onu içecek ciger yararlı kan yapar gebelikte cok tüketilmeli yazıyor sen tüket tükette gör bebek katili nasıl olunuyor ben sucuk salam  yiyorum hicte bisey olmuyor göz hakkı nefsini öldürecek kadar yemelisin herşeyin tadına bakmalısın diyen tiplerin birbirini komik itici tesellileri allahımmm ve daha buna benzer bir sürü saçmalık millet kafayı yemiş yaa..
+1 oy
(294 puan)
Çok güzel post kimseyi kınamak degil amac  ben hiç kullanmadim keşke kimse kullanmasa cana cebe zarar inşallah bu konu işe yarar.benim eşim cok iciyo sigaranın o kadar zararin gördüki birakmiyo uğraşmıyorda inşallah duam od biraksin bebegimib riski yazık canına cebine.İnsallah geç olmadan birakilir bu illet
(735 puan)
Teşekkür ederim canım
(294 puan)
Rica ederim gülüm
+1 oy
(251 puan)
Ben ictim bisey olmadi diyenler yuzunden  bu rahatlik ben alkol bile icen gordum hamileyken Allah akil fikir versin ictim ama bebegim saglikli dogdu diye ovunuyorlar bir de oysa hemen hasta olan hassas bebekleri oldugunda bunu sigaraya baglamiyolar allah o yavrulara saglik versim anne adaylarina da bilincli bi kafa.....
(735 puan)
Alkolün sigara kadar zararı yoktur bebeğe. Sigara korku filmi gibi. Hatta şöyle diyeyim tabii bu 25 sene öncesiydi anneme kardeşime hamileyken doktor sigara asla  içme ama ayda 1, 1 kadeh şarap iç kan yapar en azından demiş. Ama tabii ki normalde ikisi de zararlı. İkisi de kana karışıyor. Yahu durup duracağımız altı üstü 1 sene veya 1.5 sene emzirme bitene kadar dayansalar kendi vicdanları da rahat edecek ama işte o kafa yok.
Onların vicdanları rahat zaten :))
+1 oy
(531 puan)
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Ben de 11 yıldır sigara kullanıyodum. Hamile kaldım ve bıraktım. Bebeğimi düşünüp bıraktım. Burda o kadar çok arkadaşım var ki hala içen, umarım paylaşım vesile olur. 
(735 puan)
Sağ olasın canım. Bebeğimizi düşünmediğimiz 1 an var mı acaba? İçimizde kıpır kıpır iken düşünmüyor isek doğduktan sonra nasıl düşüneceğiz. Anne adayı diyor bazıları bence değiliz anneyiz. Rahime düştüğü andan itibaren anneyiz ama bunu idrak edemeyenler var maalesef. Üzülüyorum. Umarım faydası olur.
(531 puan)
İnşallah canım benim
+1 oy
(221 puan)
Bekarken iciodum ole abartılı degil tek tük sonra evlendim düğün falan derken ilk ayda hamile kaldım hamile olduğumu ögrendigim günden beri içmiyorum 6 sene oldu
(735 puan)
Harikasın canım tebrik ederim

İlgili sorular

+1 oy
14 cevap 1,291 göst.
–1 oy
2 cevap 466 göst.
24 Mart 2023 Hamilelikte Anne Sağlığı kategorisinde Brut (2 puan) sordu
0 oy
36 cevap 4,182 göst.
0 oy
6 cevap 1,016 göst.

647,022 soru

3,412,377 cevap

4,241,986 yorum

182,882 üye

...