0 oy
304 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (23 puan)
Kizlar qrip oldum cox endiseliyim bebeyime bir sey olurmu?ilk gebeliyim
Gebelik haftası 16+4

6 Cevap

0 oy
(266 puan)
Olmaz ilaç ve kış çayları içme düşük yaparsın yoksa 
(23 puan)
Tamam canim cok saol
(266 puan)
Birşey değil ama sen dikkatli ol bunları oku sana iyi yardımcı olur canım
(266 puan)
EL HABERLER

MENÜ 

HaberlerFoto GaleriAnne adayı hamileyken grip olursa…

Anne adayı hamileyken grip olursa…Normal şartlarda hafif sayılabilecek bir hastalığın bile hamilelik döneminde anne adayları tarafından endişeyle karşılanması bu açıdan doğal bir tepkidir. Tıpkı soğuk algınlığı, nezle veya gripte olduğu gibi… Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, hassasiyeti yüksek olan hamilelik döneminde gribin etkilerini ve izlenmesi gereken yol haritalarını anlatıyor.
Hamilelikte grip tehlikeli olabilir

Grip; influenza virüsünün sebep olduğu, hızlı başlayan ateş, halsizlik, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle hapşırık ve öksürük ile yayılır. Bir hafta içinde kendiliğinden geçse de özellikle risk grubu olan kişilerde ölümcül sonuçlar yaratabilir. Hamileyken çoğu anne adayının gripten sakınmasının bir nedeni de budur. 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Yüksek ateş (38 derece ve üstü) • Kuru öksürük, • Boğaz ağrısı, • Yutkunmakta zorlanma, • Halsizlik ve yorgunluk, • Kas ve eklem ağrıları, • Burun akıntısı, • Hapşırma, • Nefes almada zorluk çekme, • Baş ağrısı • Bazı dönemlerde baş dönmesi ve kusma.

Hamilelikte yüksek ateşe dikkat!

Gebeliğin ilk 3 ayında grip sebebiyle yaşanacak enfeksiyonlar ve yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ve hatta sakat kalmasına yol açabilir. Gebeliğin son haftalarında görülen yüksek ateş ise doğum sancılarının başlamasına neden olabilir. Ancak yaygın bir inanış olan grip sebebiyle öksürüp hapşırma düşüğe sebep olur düşüncesi tamamen yanlıştır. 

HAMİLELER NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?

Ateşiniz 38 derecenin üstüne çıktıysa, Nefes darlığıyla göğüs ağrısı olursa, Kulakta şiddetli bir ağrı ve akıntı varsa, Ciltte döküntü ve kızarıklıklar ortaya çıktıysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hamileyken gripten korunmak mümkün mü? Gribe sebep olan virüsten uzak durmak korunmanın ilk adımıdır. Bu noktada virüsün yaygın olarak bulanabileceği kapalı alanlardan, toplu ortamlardan, kamu alanlarından uzak durulmalıdır. Toplu taşıma araçları gibi virüsün kolayca bulaşabileceği alanlarda anne adayının maske takması etkili bir önlem olacaktır. Grip salgınlarının olduğu dönemde tokalaşmamak da gripten korunmak için iyi bir yoldur. 

HAMİLEYKEN GRİP AŞISI YAPTIRILIR MI?

Grip aşısı canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak hamilelik döneminde ilaç kullanmak gibi aşı olmakta da doktor kontrolünde yaptırılması gerekir. Doktordan onay alan anne adayının zamanlaması çok önemlidir. İlk üç bebeğin gelişimi ve düşük yapma riski bakımından önemli bir süreçtir. Bu sebeple grip aşısı yaptıracak annenin hamileliğinin ilk 3 ayını tamamladıktan sonra aşı yaptırması en doğru yoldur. 

ANNE ADAYI HAMİLEYKEN GRİP OLURSA…

Her türlü önleme rağmen anne adayları hamileyken grip olabilir. Bu durumda ilk belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte doktora başvurmalıdır. Doktor semptomları hafifletmek için ilaçlar verebilir. İlaçların yanı sıra kişisel önlemlerde gribin etkilerini azaltabilir. Bunlar;

• Bol bol sıvı almalı,

• Doğru ve iyi beslenmeli,

• C vitamini takviyesi almalı,

• Uyku düzenine dikkat etmeli,

• Yaşanılan ortamın iyi havalandırılması ve yeterince sıcak olmasına özen gösterilmelidir.
(23 puan)
Cok tesekur ederim
-Reklam-
0 oy
(44 puan)
Geçmiş olsun canım ya bol bol su iç tarhana VS çorbalar iç ev turşusu ye ıhlamur iç ben böle atlattım çok fena olmadan allahdan 
(23 puan)
Tesekur ederim. Bebeye bir zarari dokunurmu acaba?
0 oy
(6,116 puan)
Sarımsak turşusu yiyin ev yapımı tam bir ilaç gripe
(23 puan)
Tamam canim coksaol
0 oy
(982 puan)
30 + 6 dayim canim bende cok kötü grip okdum bol bol mandalina limonlu su bal karabiber yapip alıyorum... inşallah kisa zamanda iyileşiriz terlemek lazim ama ilaçsız nasil olacak onu bilmiyorum 
(23 puan)
Senin haftan ileri ben kucuk diye endiseliyim bebeye birsey olmasinda korkuyorum
0 oy
(1,697 puan)
Bnde şuan gribim bir kere daha olmştm bol portakal yani c vitamini ile kolay toparlamştm şimdide bol mandalina yiyorum 
0 oy
(87 puan)
Bnde oldum. Dr um ateşin olmadığı sürece sıkıntı yok dedi . Bol bol meyve ıhlamur nanae limon falan iç...
(23 puan)
Cok saol canim

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 59 göst.
14 Nisan 2023 Hamilelikte Anne Sağlığı kategorisinde Asmera92 (1 puan) sordu
0 oy
6 cevap 690 göst.
0 oy
1 cevap 111 göst.

651,010 soru

3,427,199 cevap

4,259,727 yorum

183,999 üye

...