Gülüm pek çok arkadaş , samimi ve art niyet olmadan düşüncelerini dile getirmişler.
Bende kayıtsız kalmak istemedim.
17 yaşında evleneceğim desen şiddetle karşı çıkardım. Ama evlenmişsin , Çocuğunu dünyaya getireceksin bu vakitten sonra ne yapman gerekir onu konuşmak lazım.
Aşağıda belirttiğim yasalardan hareketle resmi nikahıN yoksa yapılacaklar aşağıda yazıyor. Resmi nikahın varsa problem yok. Normal bizler gibi sağlık ocakları hizmetlerinden faydalanabiliyorsun.
Bir çok arkadaş işin sosyal getiri-götürüsünü de değerlendirmiş. Bölgesel olarak yaklaşanlar olmuş.
Ben özellikle şunu büyük harflerle yazmak istiyorum.
"BİZ KADINLAR SOSYAL EKONOMİK POLİTİK ÜZGÜRLÜKLERİMİZ OLMADAN EVLENMEMELİYİZ.
KOCA ELİNE BAKMADAN ÖZGÜR MÜREFFEH BİR YAŞAM GEÇİRMEK İÇİN , DÜŞÜNCELERİMİZİ RAHATÇA İFADE EDEBİLMEK İÇİN BU BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR"
Medeni Kanunu'muzun 124. maddesini şöyle:
"Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Birinci fıkradan kolayca anlıyoruzki olağan evlenme yaşı hem kadın hem de erkek için 17 yaşın doldurulmasıdır.Kural olarak 17 yaşını doldurmayan kadın ve erkek evlenemez.
İkinci fıkra ise bu kurala istisna getiriyor.Nedir bu istisna?
"Olağanüstü durumlarda ve pek önemli sebeple 16 yaşını doldurmuş olanlar ANCAK HAKİM kararıyla evlenebilirler.
"Medeni kanunun ilgili hükümleri, 'Erginlik, on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar.', 'Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.' demektedir. Ancak 181 Sayılı KHK'nın 21. maddesinin (a) bendine göre, 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu şöyle düzenlenmiştir;
18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanların (rıza olsun veya olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlar da ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır. Bu düzenleme uyarınca 15 yaşını doldurmuş olanların sosyal hizmet uzmanlarına bildirilmesi gerekmektedir.