HAMİLELİKTE İLK 2 AYDA BEBEĞİN KALP ATIŞLARINI DİNLEMEK GÜVENLİ MİDİR? NE GİBİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR ?
Ultrason yaparken ultrason cihazının probundan çıkan milyonlarca ses dalgası normal şartlar altında bebeğe ait organlara çarparak yansır ve ultrasonun monitöründe görüntüyü oluşturur. B -Mode yani iki boyutta yapılan bu ultrasonun bebeğe zararlı bir etkisi yoktur.
Hamile kaldığınızda bebeğinizin ilk oluşan organı kalp olup, bebeğe ait kalp atımları sıklıkla 6. haftada ( + 2-3 günlükken ) gözlenebilir. Hamileliğin ilerleyen haftalarında 8-10. haftaya kadar bebeğin diğer organları oluşur. Organların oluştuğu bu ilk 8-10 haftalık döneme organagenez dönemi denir. Bebek bu dönemde dışarıdan gelecek her türlü dış etkene karşı oldukça hassas olup bu dönemde olumsuz her türlü etki, bebekte sakatlık oluşması riskini ortaya koymaktadır.
Ultrasona ait ses dalgaları (B - Mode, iki boyutlu USG) ilk 8-10 haftada bebekte herhangi bir sakatlığa sebep olmazken, Doppler uygulama ile ses dalgalarının dinlenmesi, özellikle bebeğin gelişmekte olan kalbi açısından ÖNERİLMEMEKTEDİR.
Dünyadaki tüm önemli Ultrason dernekleri hamileliğin ilk 3 ayında bebek üzerinde Doppler incelemesi önermemektedir. Yani Doppler ile ilk 3 ayda bebeğin kalp sesini dinlemek ÖNERİLMEMEKTEDİR. Dolayısı ile bebeğinizin canlı olup olmadığının anlaşılmasında, bebeğinizin kalbine bakılarak kıpırtının görülmesi yeterli olacaktır. Ses duymak hoşunuza gidebilir, lakin bu milyonlarca ses dalgasının bebeğin kalp sesini dinlemek adına toplu iğne başı büyüklüğündeki kalbin üstüne yönlendirilmesi anlamına gelmektedir ve olası kalp sakatlıklarına davetiye çıkarma riskini arttırmaktadır. Bu sebeple hamileliğin ilk 8-10 haftasında bebeğin kalp atışını sadece gözle izleyin, sesini Doppler uygulama ile duymaya çalışmayın…