0 oy
440 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (27 puan)
düzenledi
Virus nedeniyle hastaneye gitmeye korkuyorum 

Acaba seker yuklemesi zorunlu mu yaptırmasak olur mu bayanlar
Gebelik haftası 24+3

8 Cevap

0 oy
(1,038 puan)
Yarın yaptırmaya gideceğim inşallah kuzum 25+5 im.
(27 puan)
Simdi virus var eger zorunlu degilse yapturmaym dicektm ya bilgisi olan varmi
(27 puan)
Simdi virus var eger zorunlu degilse yaptrmaym dicektm ya bilgisi olan varmi
(325 puan)
Aç mı gidiliyo
(1,038 puan)
Ben doktoruma sordum tarama testi olduğu icin istersen gel yaptır hastahane müsait dedi.
(1,038 puan)
Evet doktorum sabah aç karnına gel dedi.
(325 puan)
Tamam çok teşekkür ederim
(25 puan)
Ben yaptırmadım cnm zorunlu değil ve şeker yüklemesi iyi değil benim bir çok arkadaşım yaptırmadı ama gene sen bilirsin
(1,038 puan)
Neden iyi değil doktor mu dedi
(325 puan)
Ne demek iyi değil. Zaten şeker yüklemesi de içilen glikoz iki dilim baklavada bile var. O test sonucunda şeker olup olmadığı belirleniyor ya şeker varsa? Neye göre iyi değil diyorsunuz anlamadım. Sağdan soldan duyma şeyleri buraya yansitmayin başka insanların aklını da karıştırmayın
(25 puan)
Çoğu insan da şeker hastalığına neden oluyor  bu yuzden yaptirmadim ve doktorum da yakınım
(25 puan)
Ben hiç birini yaptırmadım cnm genede sizin tercihiniz
(1,038 puan)
Tespit edilemeyen diyabetin olası sonuçları ile ilgili olarak da Dr. Semra Özer şu ifadelere yer veriyor: “Canan Karatay sayesinde şeker testi yaptırmayan ilk gebeler yavaştan doğum zamanlarına yaklaştılar. Şimdiden suyu fazla, kilosu sorunlu bebekler tespit ediyoruz. Yakında doğmadan ölen, şeker problemi yüzünden sezaryenle doğması gereken ya da doğumda kolu sakat kalan bebekler de görmeye başlayacağız.

 

Şeker testi yaptırmamayı tercih eden anne adayları, bu tercihlerinin bilincinde olarak en azından kendilerinde şeker hastalığı varmış gibi diyet ve egzersiz yapmaları gerekiyor. Açlık ve tokluk şekerlerinin de sık sık ölçtürülmesi gerekiyor.”

 

Ülkemizde sağlık sistemi, her doktorun gebeyle özel olarak ilgilenebilmesi için pek müsait sayılmaz. Özellikle devlet hastanelerinde görev yapan doktorların testi yaptırmak istemeyen gebeleri yakından takip etmesi neredeyse olanaksız. Kendisi de devlet hastanesinde çalışan Dr. Semra Özer, “mevcut sistemde standart şeker yükleme testini yaptırıp takip etmekte bile zorlanabiliyoruz. Bir de ‘testi yaptırmayın ama beslenmenize çok dikkat edin, evde düzenli olarak kan şekerinizi ölçün’ dersek iyice imkansızlaşır. Ülkemizde zaten doktorlara duyulan güven ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Şimdi testi yaptırmayan birinde diyabet çıksa ve bu yüzden kendisi ya da bebeği zarar görse, suçlanan yine kadın doğum hekimleri olacak” diyor.
(1,038 puan)
...Hamilelikte Şeker Yükleme Testi: Gerçekten Gerekli mi?
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi: Gerçekten Gerekli mi?
 26/11/2019   3 Dk.

İçindekiler
Gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri, hamilelik esnasında görülebilen ancak zaman zaman sinsice ilerleyebilen bir durum. Bunu ortaya çıkarmanın en önemli yollarından biriyse şeker yükleme testi!

Son zamanlarda hakkında birçok şey söylenen şeker yüklemesi hakkında bilmen gereken her şeyi bu yazıda bir araya getirdik.


Şeker yüklemesi nedir?
Gebelik şekeri, anne adayında diyabet sorunu olmamasına rağmen hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığı durumudur. Buna hormonların düzensizliği de anne adayının diyabet hastalığına fiziksel olarak yatkınlığı da etki edebilir.

Gebelik şekeri, hamilelik esnasında tespit edilmediği takdirde bebek için zararlı durumlara yol açabiliyor. Bunların başında ise ölü ya da kilolu bebek doğumu geliyor. Ayrıca annenin de ilerleyen dönemlerde Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riski artıyor.

Hemen “Şeker yüklemesi neden yapılır?” sorunu cevaplayalım. Bu test, yukarıda bahsettiğimiz durumların oluşmaması için gestasyonel diyabeti tespit ediyor. Bu test ile belli haftalarda ortaya çıkan hamilelik şekerinin varlığı belirlenip, buna göre tedavi yapılması sağlanıyor.

Şeker yüklemesinin bir diğer adı da oral glukoz tolerans testi (ogtt).

Ayrıntılı bilgi burada: Gebelik Şekeri Nedir?

Şeker yüklemesi ne zaman yapılır?
“Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır?” sorusu, hamilelikte anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan. Bu test, hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılıyor. Çünkü gebelik şekeri bu tarihlerde ortaya çıkabilecek şekilde gelişim gösteriyor.

Şeker yüklemesi nasıl yapılır?


Öncelikle, “Şeker yüklemesi aç karnına mı yapılır?” soruna cevap verelim. Evet, bu testten önce yaklaşık 8-10 saat aç olmalısın. Doktorun büyük ihtimalle testten 3 gün önce karbonhidrat içeren bir beslenme düzenine girmeni isteyecek. Test süresince beslenmen de mümkün olmayacak. Yine bu süreçte sigara içmen ya da ilaç alman da testin gidişatını etkileyebilir.

Bilmen gerekenler burada: Hamilelikte Beslenme

“Şeker yüklemesine giderken su içilir mi?” soruna da cevap verelim. Evet, bu süreçte tüketebileceğin tek şey su olacak.

Ayrıca yatak istirahati yapman ve fiziksel aktivitelerini kısıtlaman da şeker yükleme testinin sonucunu değiştirebilir.

Şeker yüklemesi birkaç aşamalı olabilir. Ayrıca vücuttaki insülin düzeyi sabah saatlerinde daha yüksektir. Açlık da gerektiği için teste genellikle erken saatlerde, sabah 07:00 ya da 09:00 gibi başlanır. Öğlen yapılması durumunda kanındaki glukoz değerleri çok daha yüksek çıkabilir.

Teste başlarken öncelikle kanındaki açlık kan şekeri oranına bakılır. Ardından glukoz içeren bir içecek yani basitçe şekerli su içirilir. İlk aşamada bu içeceğin oranı 50 gr’dır. Bu işlemin ardından 2 saat beklemen gerekir.

Glukoz içeceğini daha kolay içebilmek için limon sıkılması sonuçları yanıltır. Çünkü limon, kandaki glukoz oranını düşürür ve sonucun daha düşük çıkmasına neden olur.

50 gr şeker yüklemesi yapıldıktan 2 saat sonra tekrar kan şekerine bakılır. Eğer şeker yüklemesi sonucunda çıkan değer 140’ın altındaysa sorun yok. Bu, gebelik şekerinin olmadığı anlamına gelir. Ancak sonuç 140’ın üzerindeyse sorununun kesin olarak anlaşılması için 100 gr’lık glukoz içeceği verilerek 3 saat daha beklenir.

Bu işlemin ardından kan şekeri tekrar 140’ın üzerinde çıkarsa, gestasyonel diyabet kesinleşir ve artık doktorun tarafından sana bir gebelik şekeri diyeti hazırlanır. Çünkü bu sorunu kontrol altına almanın en başarılı yolu beslenmeyi düzene sokmaktır.

Gebelik Şekeri Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Şeker yüklemesi sonrası doktorun, insülin iğnesi kullanmanı önerebilir. Çünkü ağızdan alınan şeker ilaçları bebeğin için zararlı olabilir.

Büyük bir tartışma konusu: Şeker yüklemesi zararlı mı?


Bir süredir Türkiye televizyonların uzmanların bu konu hakkında konuştuğunu, hatta tartıştığını görmüşsündür. Özellikle kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın şeker yüklemesinin zararları olduğunu, test esnasında verilen şekerin anne ve bebeğe dokunacağını ve yaptırılmaması gerektiğini söylediği açıklamaları uzun süre konuşulmuştu. Ancak şunu söyleyelim, şeker yüklemesi esnasında verilen glukoz içeceğinin bu güne kadar bir soruna neden olduğu herhangi bir araştırmada görülmemiş. Çünkü verilen şeker oranı, gün içerisinde herhangi bir gıda ile alabileceğin şeker ile aynı miktarda. Yani bir dilim pasta ya da hamur işi ile de bu şekeri vücuduna alabilirsin.

Şeker testi yaptırmayanlar, hamileliklerinde diyabet hastası olduklarını fark etmeyebilir. Yanlış beslenerek hem kendilerine hem de bebeklerine zarar verebilir. Sonucunda ise düzeltilmeyecek sorunlarla karşılaşabilirler.

Uzmanlar bu tartışmalar çıktığından beri yüksek kilolu ve sağlık sorunları olan bebek doğumlarının artmaya başladığını söylüyor. Bu yüzden doktorunun önermesine rağmen şeker yüklemesi yaptırmamayı düşünmemelisin.

Oral glukoz tolerans testinin zararlarını, faydalarını ve hakkında merak ettiğin her şeyi doktoruna sorarak doğru bilgiyi alabilirsin.
(325 puan)
Üşenmesem okurdum tuh o kadar da kopyalamissin :)
(541 puan)
Begegin suyu fazla iki hafta onde gidiyorsa annede de kilo fazlaligi varsa % 90seker cikiyor ki doktor da bizzat kendi soluyor yaptir diye
(1,038 puan)
Aynen kopyala yapıştır yaptırım güzel bilgi okumak.okumamak senin tasarrufunda :)
(541 puan)
Hehe :))
(1,038 puan)
Teşekkürler deniz kuzey. Elhamdülillah bebegimde sıkıntı yok.ama doktor istersen yaptır dedi bende zorunlu mu değil.mi bilmiyorum sağlık açısından iyidir tabi önceden önlem icin. Internette bunlar yazıyordu bende aldım buraya koydum. Güzel bilgi yazmışlar.
(541 puan)
Rica ederim cnm cok sukur iyi olmasına sevindim saglicakla al kucagina
(1,038 puan)
Saol canım allah razı olsun yarın birdaha sorayim doktora bakalım bayağı hafta geçti üzerinden en son ayrıntılı yatırmıştım 21. Haftamda.. ultrasona baksın ona göre desin. Biri buraya yazmış ya postta babet önde gidiyor doktor gel şeker testi yapalım diye demekki biraz.da dediğin gibi bununla.alakali da karar veriyorlar. Olmadi açlık tokluk testi yaptırayım.
-Reklam-
0 oy
(1,858 puan)

Ben yapılması taraftarıyım çünkü şekerin varsa ve sen bunu bilmeden yemeye içmeye devam edersen sıkıntı. Bebeğin kalıcı şeker hastalığıyla doğabilir. Ama şeker hastalığını bilirsen doktor dyer verir ona göre beslenirsin bbğinde en az şekilde etkilenir bu şekerden.

Ben yaptırdım ama yaptırdığım pişman oldum çünkü bebeğim gelişimi gayet normal kilosu ne önde ne de geride. Bide devlette sıra bulamayıp özelde yaptırmıştı birürü para gitti gerek yokmuş aslında bana. 45 kiloyla hamile kaldım bende şeker olma ihtimali çok düşük müş :)



(541 puan)
Bende yaptırmadım benimde bebegin herseyi normal cok şükür  30 + 3 haftayim
0 oy
(356 puan)
Bende yaptırırdım iyikide yaptırmışım tam sınırda cıktı şimdi dikkat ediyorum 
0 oy
(554 puan)
Ben yaptırmak istiyodum ama virüs yüzünden  hastaneye gidemedim  nolur nolmaz diye tatlıdan uzak durmaya calisiyorum
0 oy
(226 puan)
Ben yaptırmak istemiyordum sonra doktor yaptırmalısın dedi normal bir gebeysen ve sekerim yoksa  yaptırma ben polikistik over hastası olduğum için ve kilolu olduğum için yaptırmak zorundaydım bebeğim için. 
0 oy
(28 puan)
Zorunlu değil ama yaptırmakta fayda var eğer çocukta yada sende şeker varsa tehlikeliymis doktorum demişti tespit edilirse en azından tedavisi var edilmezse hem çocuğun hem annenin allah korusun ölümüne bile yol aciyormus
0 oy
(188 puan)
Ben yaptırmadım
0 oy
(66 puan)
Ben bir ay once yaptirdim canim ama saglik ocagim yapmisti bana doktorum oraya gondermisti

İlgili sorular

0 oy
31 cevap 732 göst.
0 oy
15 cevap 280 göst.
12 Mart 2021 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Emine57 (54 puan) sordu
+1 oy
22 cevap 464 göst.
0 oy
8 cevap 179 göst.

652,961 soru

3,435,028 cevap

4,268,303 yorum

184,533 üye

...