Ayşegül Aydoğan Atakan
Erken doğan bebekler için çok yaygın inanışlardan biri de “Yedi aylık doğarsa yaşamaz, sekiz aylık doğarsa yaşar” yönünde. Çocuk doktorlarının kırmaya çalıştığı bu inanışın hiçbir bilimsel temeli ve dayanağı yok.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, “Bebek yedi aylık doğarsa yaşar, sekiz aylık doğarsa yaşamaz” ile yine pek çok yerde geçerliliğini koruyan “Sarılık olan bebeğe sarı giydirilmeli” mitleriyle ilgili bilgi verdi.
Bebek 7 aylık doğarsa yaşar, 8 aylık doğarsa yaşamaz! “Tıp fakültesinde küçük sınıflardayken neredeyse biz de böyle zannederdik. Tabii ki böyle bir şey yok. Bugüne kadar bu yönde yayımlanan bir yayın yok. Yani daha önceden çıkarılıp da daha sonra yalanlanmış bir bir bilgi değil. Halk arasında yayılmış bir hurafe.
Yedi aylık dediğimiz bebekler 29 - 30 hafta, sekiz aylık dediğimiz bebekler de 33 - 34 hafta civarındaki bebeklerdir. Aralarında dört haftalık bir fark var ve sekiz aylık bebekler bu süreyi anne karnında, o ideal ortamda yaşama şansına sahip oluyor. Tabii ki onlar için dışarıya erken çıkmak, iyi bir şey değil. Bebekler ne kadar erken doğarlarsa riskleri o kadar artar. yedi aylık doğan bebeklerin yüzde 85’i, sekiz aylık doğan bebeklerinse yüzde 95’i yaşıyor. Yani yüzde 10’luk bir kazanım var. Dolayısıyla bu mitin bilimsel verilerle uzaktan yakından bir ilgisi yok.”