Arkadaşım benimde kedim vardı, çok seviyordum eşim sürpriz yapıp almıştı fakat,, kediden bir kaç hafta sonra hamile olduğumu öğrendim ayrıca vücudum dan göz göz yaralar çıkmaya başladı, dr gittim bana kültür testi yapıp evimde kedi olup olmadığını sordu, kedi den bulaştığını ve mantar olduğumu söyledi, aylarca ilaç kullandım tabi bu esnada düşük yaptım, kadın doğum doktorum da kediden kaynaklı olabileceğini söyledi test falan yapıldı . Bununla ilgili bi yazıyı paylaşmak isterim.
Toksoplazma enfeksiyonunun gebelik sırasında alınmasının tehlikeli sonuçlara yol açtığına dikkat çeken Dr. Cüneyt Genç şunları söyledi:
“Sağlığa normalden çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir süreç olan gebelikte toksoplazma paraziti alınması durumunda, bu parazitler kandaki dolaşım sırasında plesentaya ve daha sonra da bebeğe geçerek konjenital toksoplazma enfeksiyonuna neden olur. Gebeliğin geç dönemlerinde enfeksiyon bebeğe daha kolay geçer ve daha az sorun ortaya çıkarabilir.
ABD’de her yıl ortalama 4 bin konjenital toksoplasma vakası görülüyor. Bu enfeksiyon bebeklerde görme zayıflığı, körlük, havale, mental ve motor gelişmede gerilik gibi problemlere neden olabiliyor. Enfeksiyonun bebeğin anne karnında kaybına veya düşüğe yol açtığı da biliniyor. Bu açıdan enfeksiyon konusunda bilinçli olmak çok önemli.”
Toksoplazma gondii parazitinin dişisi ve erkeği sadece kedilerin barsağında bir araya gelerek üreyebilir. Başka bir yerde üremesi mümkün değildir. Burada üreyen parazitler kedinin dışkısı ile dış dünyaya atılır ve buradan diğer canlılara sindirim sistemi yolu ile bulaşır. Enfeksiyonun insan veya diğer hayvanlara bulaşabilmesi için ağız yolundan girmesi gerekir. Parazitler, sığır, koyun, inek gibi hayvanların sindirim sistemine geçer. Daha sonra buradan kas dokusu içine geçerek hayvanı enfekte eder. Böyle bir hayvanın eti pişirilmeden veya az pişirilerek bir insan tarafından yendiğinde direkt olarak o insanda da enfeksiyona neden olur. Bir başka bulaşma yolu da enfekte bir anne adayından hamilelik esnasında fetusa bulaşmadır.