0 oy
896 göst.
Doğum kategorisinde (23 puan)
Yakın zamanda, zorunlu değil hamilelik sürecinde planlı olarak, ebeyle evde doğum yapmış olan var mı? Süreç nasıl işledi? Doğum esnasında ne gibi uygulamalar yapıldı? Bebeğin rahat çıkması için rahim içine zeytinyağı dökme gibi işlemler uygulandı mı? Ebelerin doğum konusundaki kadim bilgilerinin sınırını merak ediyorum. 

3 Cevap

+1 oy
(23 puan)
Eskiden isteğe bağlı sezaryen diye bir şey de yoktu. Otizm de yoktu, hiperaktivite de yoktu. Modern tıp, müdahaleyi nerede ve ne zaman yapacağını bilmeli. Doğum doğal bir süreç, herhangi bir sorun çıkarsa doktorlar müdahil olmalı. Doğumda ebeler doktorlardan aktif olmalı normal şartlar altında. İki doğumumu karşılaştırdığımda, evde doğumumu her açıdan, tam teşekküllü, bebek yoğun bakımlı, en tecrübeli doktorların görev yaptığı kadın doğum hastanesinde yaptığım ilk doğumdan kat kat üstün tutuyorum. Hastanede yaşadıklarımı anlatıp doğum yapmamış olan anne adaylarını korkutmak istemiyorum. Fakat yaş, beden, beslenme biçimi uygunsa, egzersizini düzenli yapıyorsa, rahat bir gebelik gecirdiyse, kadın pekâlâ evde doğum yapabilir. Asil hastanede ne ile karşılaşacağını bilmediğin durumlara surukleniyorsun ki zaten kağıt imzalatip sorumluluk almadıklarını da teyit ettiriyorlar en başta. Nefesle alakalı bir sıkıntı çıkarsa çok şükür ilk yardım yapabilecek donanimdayim. Bebeğin suni teneffüsü, kalp masajı yapılır, ambulans kapidaysa onlarda da gerekli müdahaleyi yapacak ekipman oluyor. Normal doğumda en istenmedik durum, yırtılma ve kanama ki iki doğumumda da yaşadım bu durumu. Öyle filmlerdeki gibi doğurur doğurmaz kan kaybından küt diye gitmiyorsunuz, merak etmeyin. Saatlerce açık bilincle kalınıyor kanama çok da olsa. Zaten İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız o yirtilmalari defalarca diktirecek kadar vaktiniz oluyor, her şey ayağımızın altında. Yürüyerek beş dakikalık mesafede en yakın hastane. Stres, doğumda hem anneyi hem bebeği çok olumsuz yönde etkiliyor, doğumu uzatıyor. Hattâ kimi zaman durduruyor bile. Hastane ortamı mı stresli, ev ortamı mı kararı size bırakıyorum. Herkes rahat ettiği şekilde doğurmali. Ben evimin rahatını, suda doğumu tercih ediyorum. Bu konuda tecrübesi olan bir doktor ve iki ebeyle de görüşeceğim bu ayın bitiminde. Bunu tercih edecekleri de göz önüne alıp devlet evde doğumlara da ebe desteği sağlayabilirdi. Bilemiyorum. Avrupa'da, Amerika'da yapıldığına göre, bir yirmi sene sonra bize de gelir belki.
(864 puan)
Sizin anlattığınız doğal doğum bir çok şarta bağlı imkanlar dahilinde gerçekleşebilecek donanımlıyım cesurum diyorsunuz haklısınız da bu bir hastalık değil fakat herkes aynı şartlarda değil keşke dediğiniz gibi olsa. Hepimiz yeterince korkutulduk belki de birçok olumsuzluk bundan kaynaklanıyor.
(358 puan)
Siz ebe misiniz
(23 puan)
Doğumda başıma şu gelirse ne yaparım, bu gelirse ne yaparım diye öyle büyük bir korku yaratıldı ki bizim gibi üçüncü dünya ülkesi olarak gördükleri ülkelerde, gebeler en doğalı olan normal doğumu tam teşekküllü hastanede bile göze alamayacak hale geldi. İsvecliler, Norvecliler canının kıymetini bizim kadar bilmiyor mu da geliri o derece yüksek ülkelerde sezaryen doğum oranları bizimkine kıyasla çok çok düşük. Bizim önce zihniyetimizi, sonra hayat tarzimizi değiştirmemiz lazım. Her doğum cesaret ister. Sezaryen, evde doğumdan çok daha büyük bir cesaret işi. Çocuğun ve annenin sezaryende göreceği zarar kesin çünkü, normal doğumda sadece ihtimallerden söz ediyoruz.
-Reklam-
0 oy
(3,487 puan)
Daha dün bir film görünce bunu konuştuk eşimle. Şu sıcak su ve leğen ile ne yapiyorlar. Filimlerde hep isteniyor ama. O olmadan doğmayacak gibi çocuk. Ama hastanede yok öyle birşey. Ama ben yaptırmazdım. Son anda işler tesrsine gidebiliyor. Benim 16 saat normal beklenen doğumumda son anda koştur koştur sezeryana alındım. Çocuk riske girince hemen müdahale ettiler. 
(23 puan)
İlk çocuğumu hastanede, diğerini evde kendi başıma doğurdum. Gebelik kursuna da gitmiştim ama orada öğrettikleri nefes vb teknikler benim sancılarımi rahat atlatmami sağlamadı. Bazı bitki çayları açılmaya doğuma yardımcı oluyormuş. Çocuk kolay çıksın, yırtılma olmasın diye vajina yaglaniyormus. Bize kimse böyle konularda bilgi vermiyor. Hattâ yatağa bağlayıp kaldırmadan dogurtmaya çalışıyorlar. Filmlerde leğen su ve havluyla ne yaptıklarını ben de hep merak etmişimdir. Bilen varsa aydinlatsin bizi.
(3,743 puan)
Leğen plasenta ve kan leğene aksin diye sıcak suda göbeği keserken makasi steril etmek için hastanede hersey steril olduğu için sıcak suya gerek yok legen yerine de tıbbi atık kovalari var.. evde doğuma gelince dogum ne olacağı bilinmez son dakika sizde bisey olmaz bebekte olur veya sizde olur önceki dogumlarin iyi geçmesi hepsinin de sorunsuz olacağı anlamına gelmez bence evde doğum risktir
(140 puan)
Ankara da Bi Dr vardı instagramda gördüm açıkladı sıcak suyu normal doğumda doğal yağla perine masajı yapıp sıcak suya gazlı bez koymuş vajina etrafına bunları koyup vajinayı rahatlatır açılmasını sağlıyorum diyodu. Masaj yapan doktor bulmak bile zor benimki direk sezeryan desem tamam diyecek. Ben kendim sordum normal doğumu kolaylaştırmak için napabilirim diye hurma ilişki merdiven squat perine masajı falan sordum gerek yok bebek belirler nasıl geleceğini dedi geçti
(23 puan)
Evde doğum özellikle Avrupa ve Amerika'da çok yaygın. Çünkü doğumu bizdeki gibi hastalık değil doğal bir süreç olarak algılıyorlar. Hamilelik boyunca takipleri komplikasyon olmadığı müddetçe ebeler yapıyor. Sezaryenle doğumda dünyada birinciydik, yine ilk ucteyiz diye biliyorum. Biz dünyada gelişmiş ülkelere baktığımda bu doğum meselesinde fazlaca hastaneye bağımlı edildik diye düşünüyorum. Hele ki hastanede ve evde doğumumu karşılaştırdığımda. Evimde küvette suda doğurdum, hastaneden çok daha temiz ve huzurlu olduğuna eminim evimin ortamının. Ben de küveti farkında olmadan leğen yerine kullanmışım demek ki. Göbek bağının doğar doğmaz kesilmesini de doğru bulmuyorum. Bebeğe oradan k vitamini başta olmak üzere bağışıklığını güçlendirecek kordon kanı alıyor. Hele o siz sancı cekerken alttan muayenelere hiç deginmeyeyim. Tecrübeli bir ebe, evin yakinlarinda anlaşmalı bir doktor ve hastane, kapida bekleyen bir ambulansla neden evde doğum yapılmasın? İstanbul'da hastaneleriyle ünlü Capada oturuyorum. Herhangi bir sorun çıkarsa bes dakika içinde hastaneye yetiştirirler zaten.
(23 puan)
İşte böyle yıllardır denenip uygulanan doğal yöntemleri bilmek istiyorum ben de. Ama dediginiz gibi doktorlar bu konuda literatüre körü körüne bağlı kalıp kadim bilgeliği hiçe sayıyorlar. Halbuki masaj ve yağların senelerdir doğumu kolaylaştırmada kullanılıyor olmasının bir sebebi olsa gerek. Mesela sancı başladığında pelinotu ve sinameki ogutulup yutulursa doğum sancılarını arttırıp doğumu hızlandırırmis. Son aylarda hurmayı bol bol yiyoruz zaten ama bu eskilerden gelen tecrübeye dayalı bilgileri bir kalemde silip atmak haksızlık ve nankörlük diye düşünüyorum.
(3,743 puan)
Keske dr olsaydınız bu kadar donanımla yakında hastane kapıda ambulans ee madem doğal süreç bunlara ne gerek çelismeyin kendizle doğum komplikasyonlari olabilecek doğal bir süreçtir ikisi aynı şey değil
(23 puan)
Komplikasyon çıkabilecek olduğu için ambulans beklesin diyorum zaten. İlle de kullanilacak olduğu için değil. Ki üçüncü normal doğum olduğu için gerekeceğini de zannetmiyorum. Doğum, evet, normal bir süreçtir. Herhangi bir sorun çıkarsa diye de ambulansın beklemesinin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum, bunun çelişki olduğunu hiç hiç zannetmiyorum.
(3,487 puan)
Kaç doğum oluyor ülke de hangi birinin kapısında ambulans bekleyecek. Ben şahsen hastanede kendimi güvende hissediyorum. Çocuğum doğdu belki nefes alamıyor. Hemen yoğun bakım hazır. Gectim evde doğumu doğum yapacağım hastaneyi bile araştırıyorum bebek yoğun bakım ünitesi var mı? Hangi konularda mudahale ediliyor diye. Daha önce annem kadın doğum hastanesinde çalışıyordu tam teşekküllü bir hastaneydi. Dışardan gelen öyle hastalar duyardık ki. Hatta bazen anne başka çocuk başka hastaneye gider. Yetişir yetişmez. Eskiden evet evde doğum çokdu ama şimdi yapılan birçok basit müdahale yapılamadığı için anne ve bebek ölümü de daha cokdu. Maceraya gerek yok bencede.
(358 puan)
Biraz fazla lükse kaçıyorsunuz yalnız. Ambulanslar bazen acil durumlara bile yetemiyor, Sizin dediğiniz gibi bir doğum olana kadar sadece 1 kişinin evinin önünde kaç saatte biteceği belli olmayan bir durum için gelsin ambulans kapının önünde beklesin diyorsunuz. Sağlıkçı değilsiniz etrafınızda da hiç sağlıkçı yok sanırım, bu kadar hoyrat kullanmayı düşünebildiğinize göre. Özel parayla ambulans tutun madem gelsin saatlerce ambulans şoförü içindeki Att si doktoru saatlerce kapının önünde sizde komplikasyon olabilir diye beklesin. Çok zenginsinizdir bunu karşılarsınız o kadar insanı ve devletin ambulansın saatlerce kapının önünde bekletmek. Dediğim gibi çok zenginsinizdir bunu maddiyat olarak karşılarsınız. Fakat hiçbir devlet bunu yapacak kadar zengin değil. İsterseniz evde doğurun gene o sizin tercihiniz.
(23 puan)
Özel hastaneye de dünya kadar para veriliyor, hem normalde hem sezaryende. Sizin hastane ve muayene ücretlerinden hiç haberiniz yok herhalde. Sacma sapan oda süslemelerine, babyshower partilerine, lohusa taçları gecelikleri yerine ambulansa bütçe ayirilirsa, onun da masrafı gayet rahat karşılanır. Beş kuruş vermem o tarz saçmalıklara. Asıl israf onlar, doğum için anlaşılacak ambulans değil. Devlet de istese bal gibi karşılar bu hizmeti, adım başı eczane var, hastane var, her mahalleye bir ambulans ve ebe neden olmasın? Aile hekimliklerine birer de ambulans sağlanır. Ki evde bakım hizmeti veriyor belediyeler. Zaten gebelerin çoğu hastanede doğumu tercih ediyor. Evde doğumu tercih edecek olanlara neden hizmet sunulmasin?
(358 puan)
İyide orada nöbetçi olan doktor hemşireler sadece tek bir kişiyi saatlerce hiçbirşey yapmadan beklemiyor, siz orada sancı çekerken onlar başka şeylerle uğraşıyorlar. Zaten bir gecede birkaç doktor birkaç hemşire nöbetçi oluyor en fazla bir bölümde, siz tamamen kendinize tahsis etmek istiyorsunuz herşeyi hemde süresi bile belli değil bunun. Ben evde sağlıkta çalıştım orada bile yeterince araç yok hemde çok büyük hastanelerde çalıştım. Sizin dediğiniz özel hastane ücretini bile çok fazla aşan birşey. Bizim devletimiz neredeyse sağlıkta herşeyi ücretsiz ve de bol bol vermesine rağmen bu hiçbir devletin karşılayabileceği birşey değil. Ama çok paranız vardır kendinize tahsis edersiniz özel ambulans VS ile konuşup orası sizin bileceğiniz birşey.
(23 puan)
Şahsen bekleyen sağlık gorevlilerinin ve ambulansın ücretini ödemeye ben razıyım. Ömrümde kaç defa doğum yapacağım. Bu kadar özel ve önemli bir zamanda yapacağım masrafa acımıyorum, sağlığım ve bebeğimin sağlığı söz konusuysa. Zaten ambulans kapıda beklemiyorsa bile acil durumda aradığınızda ambulansin ulaşması 10 dakikayı geçmiyor. Evde doğumumda bebeğin başı göründüğünde eşim ambulans çağırdı, bebeği doğurdum, havluya sarıp banyodan yatak odası kapısına vardığımda görevliler kapidaydi. Daha yatağa bile geçmemiştim. Bu kadar hızlı geliyorlar. Bir şey olsa yanlarında anında müdahale edecek ekipman da oluyor. Neden olmasın yani? Evde doğuma cesaret eden kaç kişi çıkar şu anda İstanbul'da?
0 oy
Evde doğum yapmaya ben cesaret edemem herhalde. Ne olursa olsun hastane daha güvenli. Bir sıkıntıyla karşılaşırsa hemen müdahale edilir.

İlgili sorular

+1 oy
21 cevap 1,010 göst.
16 Ağustos 2024 Doğum kategorisinde glsm.c (222 puan) sordu
0 oy
1 cevap 476 göst.
22 Haziran 2021 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Cemrecan (182 puan) sordu
0 oy
1 cevap 215 göst.
3 Haziran 2021 Doğum kategorisinde Melike Deniz35 (14 puan) sordu

679,559 soru

3,539,990 cevap

4,409,897 yorum

191,287 üye

...