0 oy
604 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (362 puan)
kapalı
Hayırlı geceler hanımlar bugün doktora gittim ve bebeğin belindemi sirtindami aciklik varmi diye bakıcaz dedi bi tüp kan aldılar varmi böyle bisey ben ilkkez duydum bunu 15 gün sonra çıkacakmış sonuc
Kapatılma nedeni: Soru başlığı sorunuzu kısaca özetleyecek şekilde belirlenmelidir. Bu tarz soru başlıkları platform kullanışlılığını azalttığı için soru kapatılmıştır.

5 Cevap

0 oy
(3,487 puan)
Kaç haftalıksın.
(362 puan)
Belirtmeyi unutmusum 19+1  canim
(3,487 puan)
Eksik kontrol.. Kilo. Diyabet. Folik asit eksikliği gibi durumlar için evet anne kanından isteniyor muş.. Nedenini söylemedi mi doktorun. Yani bir şeyden mi şüphe etti.
(362 puan)
Ben genelde herkesden alınıyor sandım bilmiyorum çok şaşırdım şimdi korkumda biraz yorumlara bakınca kimsenin pek bi haberi yok bu tahlilden ikili testim yüksek risk çıkmıştı fetal DNA testim cıktı bugün sonucu gösterdim gözün aydın sonuçların %99.9 temiz dedi
(3,487 puan)
Özel hastane mi.
(362 puan)
Hayır devlet hastanesi
(54 puan)
Fetal dna devlette yapiliyor mu. Ücret nedir bir de?
(3,487 puan)
Bilemedim canım ya. Baksın ama ne güzel. Zaten okudum az önce hastalığı biliyorum nedenini de ama nasıl teşhis edildiğini sayebde öğrendim. Ne guzel eksik kalmayacak tüm tetkikler yapılacak iyi doktor muş. Ultrason da da anlaşılmıyor muş bu spina bifida denilen şey. En iyi anne kanından bakılan bu testle çıkıyor muş
(362 puan)
Genelde ücreti 2.500 ile 3.500 arası özellerde ama ben çok araştırdım en son tip fakültesine gittim oraya sordum 400 tl ye yapılacağını söylediler yaptırdım şükürler olsun %99.9 temiz sonucu geldi bu arada yine arastirmamla ilgili birseyi belirteyim istanbul ümraniye eğitim ve araştırmada tamamen ücretsiz yapılıyormuş Allah göstermesin ama ihtiyacınız olursa aklınızda olsun
(93 puan)
Sizin icin arastirdim Acıbadem Sağlık Grubu
ANA SAYFA
ANA SAYFAHASTANELER
HASTANELERTIBBİ BİRİMLER
TIBBİ BİRİMLERDOKTORLAR
DOKTORLARMEDİKAL TEKNOLOJİLER
MEDİKAL TEKNOLOJİLERİLGİ ALANLARI
İLGİ ALANLARIİLETİŞİM
İLETİŞİMTIBBİ DANIŞMA
TIBBİ DANIŞMAFİYAT SOR
FİYAT SORANLAŞMALI KURUMLAR
ANLAŞMALI KURUMLARİNSAN KAYNAKLARI
İNSAN KAYNAKLARI
ACIBADEM
ONLINE
ACIBADEM
HAYAT
ALO
ACIBADEM
444 55 44
FOR INTERNATIONAL PATIENTS
Kurumsal Bilgiler
Sponsorluklar
Yatırımcı Özel
Bilgilendirilmiş Onamlar
Web ve Tıbbi Yayın Kurulu
Acıbadem Anne Bebek
Ana Sayfa>İlgi Alanları>Spina Bifida
TR
Spina Bifida
Spina Bifida
Genel Tanıtım
Nedenleri
Tanı Yöntemleri
Tedavi Yöntemleri
Tıbbi Birimler
Genel Tanıtım
Spina bifida, anne karnında oluşan bir hastalıktır. Hamileliğin ilk ayında oluşan bu anomalide, bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz ve bu nedenle halk arasında “Ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinir. Türkiye’de her bin bebekten 3’ünde görülür.
Spina bifida’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu da vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride skolyoz gibi sorunlar görülebilir.
Hastalığın en büyük nedeninin folik asit eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurarak folik asite başlaması çok önemlidir.

Spina bifida hamilelik sırasında yapılan kan ve ultrason testleriyle saptanabilir.  Bu rahatsızlıkla dünyaya gelen bebekler doğumdan sonra ilk 35 saatin içinde ameliyat edilirse anomalinin neden olduğu kimi sorunlara engel olmak mümkündür.

Ayak hareketlerini etkileyen, idrar ve gaita tutamama ile cinsel sorunlara yol açan spina bifida, çocuk beyin cerrahisi, nörolog, nefrolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı gibi farklı branşlardan uzmanlar tarafından takip ve tedavi edilen çok yönlü bir rahatsızlıktır.

Ameliyatın ardından düzenli bir kontrol dönemi ile bu çocukların sağlık sorunlarında kısmi düzelmeler sağlanabilir.

Çeşitleri
Şiddetine ve yol açtığı sorunlara göre üç çeşidi bulunsa da spina bifida denince akla en ağır seyreden “miyelomeningosel” geliyor.

Hastalığı daha hafif yaşayanlar ameliyat sonrası hayatının kalanın yüzde 100 normal olarak sürdürebiliyor.

Spina Bifida Okülta (SBO)
Hastalığın en sık görülen ve en hafif formudur. Birçok insan hastalığın farkında bile değildir, başka bir nedenle çekilen röntgende fark edilir. Omurgadaki kemiklerin ufak bir kısmı açıktır ve kapalı-gizli spina bifida olarak da adlandırılır. Genellikle herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz ve ameliyat gerektirmez.

Bebeğin sırtında doğum lekesi ya da tüy öbeği görülebilir.

Bazı durumlarda omuriliğin sıkışabilir ve gerilebilir, buna gergin omurilik sendromu denir. Omuriliğin gerilmesi sinir sistemini etkileyerek bacak hareketlerinde zayıflık ve idrar kaçırmaya neden olabilir.

Meningosel
Spina bifida’nın en nadir türüdür. Omurilik sıvısı bir kese şeklinde bebeğin sırtındaki açıklıktan çıkar. Ancak dışarı çıkan kısımda sinirler bulunmadığından ciddi problemlere yol açmaz. Bazı bebeklerde hiçbir soruna yol açmazken, bazı bebeklerde ise mesane ve bağırsaklarıyla ilgili şikayetler yaşanabilir. Çok nadir olarak hidrosefali (beyinde sıvı birikmesi) görülebilir.

Myelomeningosel
Spina bifida’nın ciddi ve sık görülen türüdür. Omurga kemiklerinin arasından çıkan kese, omurilik ve sinirlerin bir kısmını tutar ve sinirler zarar görür. Bu durum motor ve omurilik problemleri, kısmi felçler, ayakta his kaybı ve yürüme zorluğu, hidrosefali, idrar ve dışkı kaçırma, ileri böbrek yetmezliği ile skolyoz gibi bir takım hastalıklara neden olabilir. Şikayetler hangi sinirlerin etkilendiğin bağlı olarak değişir.

Nedenleri
Günümüzde spina bifida’nın nedeni tam olarak bilinmiyor ancak folik asit eksikliğinin önemli rol oynadığın tahmin ediliyor.  Avrupa ülkelerinde bu konudaki bilinçlenme nedeniyle hastalığın görülme oranı çok daha düşük.

Her 100 yenidoğandan 5’i spina bifida ile doğmakta, bir kez spina bifida’lı bebek dünyaya getiren annenin bir sonraki bebeğinde risk yüzde 15’e yükselmektedir. Bu nedenle ikinci gebelik düşünülüyorsa öncesinde folik asit kullanımına başlanması önemlidir.

Diyabeti olan ve iyi kontrol edilmeyen, aşırı kilolu olan (obez) kadınlarda spifa bifida’lı çocuk sahibi olma riskinin artmaktadır.

Tanı Yöntemleri
Hamileliğin ikinci trimester (ikinci üç ay) döneminde yapılan tarama testleri, tanı için önem taşımaktadır. Kan testi, ultrason ve amniyosentez, spina bifida’nın tanısı için kullanılır.

Üçlü testte elde edilen alfaprotein (AFP) değeri beklenenden fazla çıkarsa, spina bifida olasılığını dikkate almak gerekir.

AFP Yüksek Çıkarsa Şüphe Durumunda Yapılan Kan Testinden Sonra Ne Yapılıyor?
Kan testinin 16.-17. Haftalarda yapılması gerekiyor. Sonrasında detaylı bir ultrason tetkikine sıra geliyor. Hamilelik haftasının tam olarak bilinmesi büyük önem taşıyor. Ultrasonda spina bifidayı saptanmama ihtimali ise çok düşük.

Sonraki adımı da herhangi bir anomali olup olmadığını anlamak için sistematik olarak kafatası ve vücudun geri kalanını incelenmesi oluşturuyor. Genellikle spina bifida hemen saptanabiliyor.

Tedavi Yöntemleri
Doğumuna karar verilmiş spina bifidalı bebeğin dünyaya geldikten sonraki ilk 36 saat içinde ameliyat edilmesi gerekmektedir. Böyle bir gebelik olduğunda perinatolog veya kadın doğum uzmanı hekim, ilgili çocuk cerrahisi ekibiyle temas kurar ve doğumun hemen ardından bu bebek acilen ameliyata alınabilir.

Ameliyat
Bebeğin meningoseli varsa, doğumdan sonra 36 saat içinde cerrah omuriliğin etrafına bir zar yerleştirir, omuriliği çıktığı yerden geri koyarak açıklığı kapatır.

Spina bifidalı bebek myelomeningosel ile doğmuşsa yine sırttaki doku ve omurilik geri konularak kese ameliyatla kapatılır. Hidrosefali gelişmişse, beyindeki fazla sıvıyı vücudun kan dolaşımına boşaltan ‘şant’ sistemi beyne yerleştirilir.

Spina Bifida’nın Tedaviside Üç Önemli Aşama Vardır
Erken tanının konması
Tanı konmuş ve doğmasına karar verilmiş bebeklerde zararı minimuma indirmek için çok sistemli bir ekip çalışmasıyla tedavinin sunulması
Erken tedavi edilmiş bebeklerin ve çocukların izlenmesi
Erken Müdahalenin Kazanımları Şunlar:
Bu hastalarda tedavide geç kalınmış olanlara göre klinik sonuçlar belirgin derecede daha iyi olmaktadır. Zamanında müdahale etmezseniz sorunlar büyüyebilir. Erken ameliyat ile bu sorunların büyümesine engel olunması amaçlanır.

Anne Karnında Cerrahi
Günümüzde Spina Bifida'lı bebeklerin anne karnında ameliyat edilmeye başlanmıştır. Hamileliğin 26. haftasından yapılan bu ameliyatta rahme girilerek bebeğin omuriliği üzerindeki açıklık kapatılır.

Anne ve bebek için riskli olan bu ameliyatlar henüz yaygınlık kazanmamıştır.

Ameliyat Sonrası
Tedavi süreci hastanın ameliyatı ile bitmiyor. Spina bifidalı çocuklar sonraki yıllar boyunca da izleniyor. Çocuk beyin cerrahları bu çocukları yılda bir kez kontrol ederken nefrologlar ve ürologlar takiplerini dört ayda bir yapıyor.

Spina Bifidalı bir çocuğu, çocuk beyin cerrahisi, ortopedi, çocuk nörolojisi, nefroloji ve çocuk ürolojisi uzmanları muayene eder. Bu çocuklarda, çocuk beyin cerrahisi alanının dışında idrar ve dışkı yapma sorunu olabilir. Ayaklarında ortopedik deformatiler görülebilir.

Beyin ve beyinciklerde ek sorunlar olabilir. Bunların takibinin tek bir hekim tarafından yapılması mümkün değildir. Bu nedenle Spina Bifida poliklinikleri çok
(54 puan)
Hangi ildesiniz siz. Bizde yaptirmak istiyoruz ama 3500 dediler. Her ildeki tip fakültelerinde yapiliyor mu acaba
(93 puan)
Unirversite hastaneleri bunlar icin cok deneyim kazanmistir
(362 puan)
Eskisehir canim birde istanbul ümraniye eğitim ve araştırma da ücretsiz olduğunu duydum ama benim burdan istanbula gitmem daha masraflı olacağı icin burdaki fakültede 400 tl ye yaptırdım diyer iller icin bi bilgim yok ama normal devlet hastanesi yapmıyor bu islemi araştırma hastaneleri yapiyor
-Reklam-
0 oy
(107 puan)
Bir sonuç nasıl 15 gün sonra çıkabilir yani pek bir bilgim yok benim ama kan alımıyla mı anlaşılıcakmış açıklık olup olmadığı bana çok tuhaf geldi daha önce hiç duymadım. Bende yrni hamileyim varsa gerçekten öyle bir şey bileyim 
(362 puan)
Bende ilkkez duydum doktorum söyledi şaşırdım çokda yoğundu tam bilgide alamadım aklıma takıldı bu durum 15 gün sonra cikicak dendi sonuc
(107 puan)
Çok tuhaf anlam veremedim
0 oy
(273 puan)
Folik asit kullanmış miydiniz? Folik asit eksikliği nedeniyle bebeklerin omurgasinda acılık olabiliyor.  Umarım yoktur. 
(273 puan)
Bu arada genetik araştırma için alınan  ilk alınan kan testinin  Nifty idi. Belki aynıdır
(362 puan)
Kesinlikle haklisiniz varsada önceden bilip en azından bu duruma alışmak gerekiyor rabbim kimseye yasatmasin bu açıyı. Benim yaptırdığım test Nifty zaten bi diyer adıda fetal DNA sonucumun temiz olduğunu söyledi doktorum ama içime yine şüphe düştü neden bu kanı aldı az önce googleden baktim bu bebekteki sırt açıklığı Nifty ve amniyosentez testinde belli oluyormuş zaten peki neden istedi bu tahlili moralim alt üst oldu
(273 puan)
Bana neler neler dediler herşey temiz çıktı ama siz ne içinizi ferah tutun, bebis etkilenmesin,  Doktorlar en küçük şüpheyi değerlendiriyorlar , Allah sağlıkla kucaginiza almanızı nasip etsin inşallah
(2 puan)
Size tam olarak ne dedi bende aynı durumdayım doğuma daha var
(2 puan)
Size tam olarak ne dedi bende aynı durumdayım doğuma daha var belki saglıklıdır diyorum yanılma olabilir diyorum çok doktor değiştirdim hepsi aynı şeyi söyledi onlara kalsa aldırmam gerektiğini falan Allah yavrulrımızla sınamasın zor gerçekten
0 oy
(136 puan)
Devlet hastanesi mi özel hastane mi istedi canm
(362 puan)
Devlet istedi canim doktorumda özelden farkı yok çok ilgili bi doktor hiç birseyi eksik yapmiyor
0 oy
(19 puan)
Bundan önceki gebeliğimde bakmislardi. Pandemiden dolayı sanırım uzun veriyorlar bir haftada vermişlerdi benimkini 
(362 puan)
Ay içim rahatladı demekki genelde de yapılan bi test bende anormal bi durum mu var diye endiselenmistim
(681 puan)
Canim zaten Allah korusun açıklık olsa ultrasonda görünürdü. Doktor omurgasina bakiyor ultrasonda.
(362 puan)
Bilemiyorum aklım allak bullak oldu bütün gece düşünmekten tam çıkıyordum testine baktı temiz dedi ve ben muane olmak istedim yoğundu diye önce olmak istemedim daha sonra oldum ve ultrasondan sonra bu tahlili istedi muane olmasaydım istemiycekti
(681 puan)
Canım içini ferah tut dua et.  Allah sağlıcakla kucağına almaya nasip etsin.

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 698 göst.
0 oy
2 cevap 101 göst.
0 oy
5 cevap 233 göst.
0 oy
3 cevap 150 göst.

679,431 soru

3,539,498 cevap

4,409,112 yorum

191,246 üye

...