Plasenta gebeliğin devamını sağlayan, anne ve bebek arasındaki alışverişi düzenleyen bir yapıdır. Plasentanın görünümünde gebelik boyunca bazı değişiklikler gelişir. Bazı hastalarda gebelikte plasenta yaşlanması yada plasenta kireçlenmesi dediğimiz durum oluşabilir. Plasenta kireçlenmesi hakkındaki tüm sorulara bu makalemizde cevap bulacaksınız.
Plasenta yaşlanması (plasenta kireçlenmesi) ne zaman olur?
Erken dönemde grade 1 plasenta olarak nitelendirilen plasenta yapısı, gebelik ilerledikçe grade 2 ve grade 3 plasenta yapısına geçecektir. Grade 3 plasenta artık olgun plasenta anlamına gelir. Lakün dediğimiz boşluklar ve bir miktar kalsifikasyon mevcuttur. 36 haftadan sonra sonra hamilelikte plasenta yaşlanması yada plasentada kireçlenme normal olarak kabul edilir. 32 haftada plasentada yaşlanma durumunda veya öncesindeki dönemde bebekle ilgili bazı risklerin artabileceği söylenmektedir. 39.haftada plasentada yaşlanma normal olduğu gibi 34.haftada plasenta yaşlanması da normal olarak kabul edilmektedir.
Plasenta yaşlanması (plasenta kireçlenmesi) sebepleri nelerdir?
Plasenta yaşlanmasının bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Ancak gebelikte kalsiyum yüksekliği olanlarda ve sigara içenlerde daha fazla görüldüğü söylenmektedir. Ancak pekçok vakada herhangi bir neden bulunamaz.
Plasentadaki yaşlanma sonuçları nelerdir?
Plasenta yaşlanmasının 32 haftadan erken olduğu gebeliklerde bebekte gelişme geriliği, plasenta dekolmanı, erken doğum, doğum sonrası kanama, yenidoğan bebek ölümü gibi risklerin arttığı söylenmektedir. Yine bu hastalarda gebelik zehirlenmesi dediğimiz preeklampsi riskinin de arttığı belirtilmektedir. Ancak takiplerde pekçok gebede bunların hiçbirini görmemekteyiz.
Plasentadaki yaşlanmaya (plasenta kireçlenmesi) ne iyi gelir? Plasentanın yaşlanması (plasenta kireçlenmesi ) nasıl önlenir?
Plasentadaki kireçlenmeyi düzeltecek yada önleyecek herhangi bir tedavi şekli yoktur.
Plasenta yaşlanmasında tedavi
Plasentadaki yaşlanma tesbit edilen gebelerde bu durumu düzeltmek için herhangi bir ilaç tedavisi uygulanamaz. Sadece bu hastalara durumları hakkında bilgi verip, dikkatli bir şekilde takip edilmesi önerilmektedir. Ancak yeni yapılan çalışmalarda plasenta yaşlanmasının aslında çok önemli bir faktör olmadığı belirtilmektedir. Plasentanın yaşlanması normal doğum olurmu şeklinde düşünülebilir. Plasentadaki kireçlenme normal doğuma engel değildir yada sezeryan ameliyatı gerektirmez.