Hamilelikte kanama sebepleri nelerdir?
Hamileliğin ilk haftalarında tutunma kanamasıdediğimiz, gebelik kesesinin yerleşme ve büyümesine bağlı olarak, bazen lekelenme şeklinde, bazen de adet kanamasına benzer kanamalar görülebilir. Hamileliğin ilerleyen evrelerinde ise, daha çok plasenta problemlerine bağlı kanamalar görürüz. Rahim ağzının etrafında yerleşen plasenta durumunda da kanama görülebilir. Gebelikte travma, tansiyon yüksekliği gibi sebeplerle plasentanın yerinden erken ayrılması durumunda da kanama izlenir. Umblikal kordonun (göbek kordonunun) plasentaya giriş yerindeki anomaliler de kanamaya neden olabilir. Örneğin kordondaki damarların amnion zarı üzerine yapışık olması ve zar yırtıldığında bu damarların kanaması sonucu da vajinal kanama görülebilir.
Hamilelikte kanama ne zaman olur?
Hamilelikte kanama her dönemde görülebileceği gibi daha çok doğuma yakın dönemlerde ve gebelik kesesinin tutunmaya çalıştığı ilk dönemlerde izlenir.
Hamilelikte kanama olursa ne yapılmalı?
Hamilelikte kanama olduğunda, tedavi şekilleri kanamanın gerçekleştiği gebelik dönemine ve kanamanın sebebine göre değişir. Eğer ilk haftalarda rastlanan kanamalar söz konusu ise, çoğunlukla istirahat ve ilaç tedavisi ile kanama şikayeti önemli ölçüde geriler. Hamileliğin son döneminde plasenta veya umblikal korda (göbek kordonuna) bağlı kanamalar yaşanıyorsa, hamileliğin sonlandırılması gerekebilir. Plasentanın rahim ağzına yakın yerleştiği plasenta previa söz konusu ise, kanamanın az olduğu durumlarda istirahat ile bebek yeterince büyüyene kadar beklendikten sonra doğum başlatılabilir.