0 oy
604 göst.
Hamilelikte Anne Sağlığı kategorisinde (185 puan)

Farkettim ki gebelik şekeri çıkan bazı hamileler bu konuda tam bilgi sahibi değil. Gidilen diyetisyen belli başlı yemek listesi yazıp veriyor ama iş çok ayrıntılı. Bu listedeki yiyeceklere dikkat ederek kendi diyetisyebiniz olabilirsiniz. Arada kan şekerinizi ölçtürerek kontrol edersiniz yeterli olur. Tabi yüksek çıkıyorsa doktorunuza danışın ama bu şekilde kontrol altına alabilirsiniz. (başıma geldiği için paylaşıyorum.) 




Glisemik İndeks Nedir?

  • Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerine dönüşme ve kan şekerini etkileme hızlarına göre sınıflandırılmasını sağlayan bir parametredir.
  • GI şeklinde kısaltılır.
  • Bilindiği üzere karbonhidratlar aynı hızda glikoza dönüşmez. Basit karbonhidratlar daha kısa sürede kan şekerini etkilerken kompleks karbonhidratlar kan şekerini daha yavaş yükseltir. Bu durum besinlerin glisemik indeks değerleri ile doğrudan ilgilidir.
  • Kan şekerinin dalgalanmaması için glisemik indeksi düşük olan besinlerin tüketilmesi önerilir. Bu besinler kan şekerini hemen yükseltmez ve bu sayede uzun süre tok tutar.
  • Kan şekeri düzeyinin kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca enerjinin korunmasına yardımcıdır.
  • Glisemik indeksi düşük besinler, bu değeri yüksek olan besinlere kıyasla daha besleyicidirler. Çünkü yağ ve fazla kalori içermezler.
  • Tok tutma özellikleri sayesinde iştah ve kilonun kontrol altına alınmasına yardımcı olurlar.
  • Kötü kolesterol düzeyini düşürürken iyi kolesterol düzeyinin yükselmesini sağlarlar. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azalır.

image

image

image

image

image

Çok fazla yükleme oldu - lütfen bir saat içinde tekrar deneyiniz


  • Glisemik İndeks Tablosu
  • Karbonhidrat içeren besinlerin glisemik indeks değerleri 0 ila 100 arasında değişir. Saf glikozun kan şekerini yükseltme hızı 100 olarak kabul edilmiş ve diğer besinlerin değerleri buna göre hesaplanmıştır.
  • Glisemik indeks değerlerini belirlemek için: Bir gece boyunca aç kalan deneklere yemek yedirilir ve ardından deneklerin kan testleri belirli aralıklar ile alınarak kan şekeri değeri, yani kandaki glikoz değerine bakılır.
  • Bu değerler doğrultusunda:
Glisemik indeksi 70’in üzerinde olan besinler yüksek glisemik indeks sınıfında kabul edilmektedir. Glisemik indeks değeri 55 ila 70 arasında olanlar orta, 1 ila 55 arasındaki besinler ise düşük glisemik indeks sınıfındadır. Bu değerlere bağlı olarak glisemik indeks tablosu oluşturulur.

Bakliyatlar, sebzeler, yağsız süt, yoğurt ve meyve glisemik indeks değeri düşük besinlerdir. Bununla birlikte glisemik indeksi yüksek meyveler de vardır. Örneğin kavun ve karpuzun glisemik indeksi yüksektir.
Karbonhidrat içermeyen besinlerin glisemik indeksi yoktur. Et ve yağ, glisemik indeksi 0 olan besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Yiyeceklerin pişirilme şekilleri glisemik indeks değerini yükseltebilir.
Karbonhidrat içermeyen besinlerin glisemik indeksi 0 olsa da, pişirme yöntemine bağlı olarak glisemik indeks değeri yükselebilir.
Özellikle kızartma yöntemi glisemik indeksi yükselten, uzmanlar tarafından da tavsiye edilmeyen bir pişirme yöntemidir.
Glisemik indeks Sağlık Bakanlığı tarafından da sıklıkla önemi vurgulanan bir konudur. Sağlık Bakanlığı özellikle diyabet hastalarının glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınmalarını önermektedir.

2 Cevap

0 oy
(697 puan)
Faydalı post yukarı alalım seni :) 
-Reklam-
0 oy
(267 puan)
Bende de şeker çıktı malesef,ilk 3-4 gün Diyetisyenin verdiği listeye uyarak yemek yemeyi denedim baktım hiç de ise yaramiyor, nettten bunun gibi yazılaei.okuyarak.deneme yanılma yaparak kendime bir düzen oluşturdum ve o şekilde çok şükür insülün e gerek kalmadan kontrol altına aldım. Evet arada bazen yemeği kaçırıyorum o zaman 145 leri falan görüyorum ama  bu nadiren oluyor tabiki. Kendi kendinimizin diyetisyeni olduk. 

674,934 soru

3,522,672 cevap

4,385,927 yorum

189,959 üye

...