0 oy
482 göst.
Hamilelikte Beslenme kategorisinde (629 puan)
Emziren Anneler❗❗

Rezeneye dikkat❗❗

Rezene çayı genelde emziren hanımlara önerilen ve onlar tarafından sık tüketilen bitkilerin başında gelir. 

Süt arttırsın, gaz çıkartsın, rahatlatsın gibi nedenlerle tüketilir rezene. Bazen anne içer, bebeğine geçer. Bazen bebeğe çay kaşığı ile içirilir. 

Yıllarca böyle bildik. Alternatif tıp sayfalarında bile böyle okuduk. Rezene ve emziren anneyi bir arada duyunca şaşırmadık. 

Fakat anne olup, emzirme macerasına dalınca rezenenin emziren annelerce tüketilmemesi gerektiğini öğrendim. 

Siz de şaşırdınız mı? 

E-Lactancia, emzirme döneminde kullanacağınız her türlü ilacın etken maddesini İngilizceye çevirip siteye yazarak o ilacın etken maddesinin emzirmeye uyumlu olup olmadığını anlayabileceğiniz bir veritabanının sitesi. 

İlacın etken maddesinin emzirme ile oluşturabileceği riskleri çok düşükten, çok yükseğe sıralıyor ve nedenini de İngilizce olarak kısaca izah ediyor.

Facebook'ta profesyonel emzirme danışmanları tarafından yönetilen ve ücretsiz emzirme danışmanlığı ile, binlerce bebeğin emzirme sorunlarının çözüldüğü Emzirme Sanatı grubunda rezene kesinlikle önerilmemekte. E-lactancia sitesinde rezenenin Latince adı olan "Foeniculum vulgare" etken madde olarak yazıldığında "çok yüksek riskli" sınıfına dahil edildiği görülüyor. Ekranda çıkan tam açıklamanın çevirisi ise turuncu renkli görselde yapılmış. Bu vesile ile hem E-lactancia'yı öğrendik, hem de rezenenin tüketilmemesi gerektiğini.

Sonrasında klasik bir internet kullanıcısı olarak Google'a hem Türkçe hem de İngilizce, rezenenin zararlarını sorguladım. Ve bulamadım. 

Acaba bilgi hatalı mıydı? 

Aksine klasik biçimde her site faydalarından bahsediyordu. Bebeğe içirilmemesi gerektiği aşikardı, bebeğin kursağından anne sütünden başka birşey geçmemeliydi. Ama annenin içmesinin ne zararı olabilirdi ki? Bunca yıldır annelerimiz içmişti, bize birşey olmamıştı. (Yani olduysa da bunu rezeneye bağlayan olmamıştı belki de).

Bu sefer de rezenenin içindeki maddeleri incelemeye başladım. İncelerken içinde tekrardan anethol ve estragol uçucu yağlarının olduğunu öğrendim. Bu sefer aramayı rezenenin değil de içindeki uçucu maddelerin etkisi üzerine yapınca, işin rengi değişti. Anetholün nörotoksik özelliği, estragolün kanser tetikleyici özelliği biliniyor, östrojen içerdiği görülüyor (özellikle erkek çocuklar için durumu düşünelim).

Yani, emzirirken rezene tüketilmemesi gerekliliği ve yüksek risk içerdiği ortada. 

Evet istisnai durumlar olabilir. Falan hoca ve talebeleri önermiştir, birisi kullanmış fayda görmüştür, birisi 7 çocuğunda kullanmış zarar görmemiştir. Ancak bu durumlar hakikati değiştirmiyor. Risk %1 de olsa binde bir de olsa kendimizi riskten olabildiğince uzaklaştırmamız gerekiyor. Üstelik fayda aslında o bitkiden kaynaklanmıyor, o bitkiyi içince sütün artacağı, gazın geçeceğine dair olumlu inancımızla ilgili. 

Rezene, anethol ve estragol içeriyor, bunların da sakıncalı etkileri biliniyor. Temkinli davranmak gerekiyor.

Kendinizi tehlikeye atmayınız. (Bakara/195. Ayet)

Doğrusunu Allah bilir.

Duamız odur ki bize de öğretir.

İşi Vaktinden Çok Olan Gıda Mühendisi

Merve Dibekçi Yurtsever

1 cevap

0 oy
(371 puan)
seçti
 
En İyi Cevap

Bu Faydalı bilgi için teşekkür ederim <3 rezeneyi emzirme döneminde kullandığım olmuştur fakat işe yaramadığını görünce bırakmıştım iyiki de yapmışım.. Bu seferki doğacak cocuğumda asla kullanmayacağım.. :) 

(629 puan)
Rica ederim sağlıkla kalın
-Reklam-

İlgili bir soru bulunamadı

674,631 soru

3,521,724 cevap

4,384,543 yorum

189,884 üye

...