0 oy
214 göst.
Hamilelikte Beslenme kategorisinde (88 puan)
Bu sıralar türk kahvesi ve özellikle telvesini aşeriyorum ilk aylarda da aşırı çiğköte aşeriyordum türk kahvesi zararlı değil diye biliyorum içim rahat..
Gebelik haftası 29+6

3 Cevap

0 oy
(1,415 puan)
Sorun ne peki? 37haftalıgım günde 3fincan kahve içer telvesini yerim
-Reklam-
0 oy
(930 puan)
Kafein içerdiği için fazla tüketmemek lazım canim
(88 puan)
Canım çok çekiyor ama aşırı içmemeye çalışıyorum. Günde 1-2 kupa falan
0 oy

Herseyin fazlası zarardır canim sen yine dikkat et . Günde 2 fincan dışına çıkmamayı özen göster. 


Memorial hastanesin dr açıklamasını oku yazının devamında var canim 

Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan bir maddedir. Neredeyse hemen her gün çay, kahve, kola gibi içeceklerle herkesin tükettiği bir maddedir. Gebelik dönemlerinde de anne adayları tarafından kafein tüketimi, bilerek veya bilmeyerek içecekler, yiyecekler aracılığıyla alınmaktadır. Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken tehlike de burada başlamaktadır. Anne adayının sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebek ve plasentasında bulunmamaktadır. Bu yüzden de yıkımı sağlanamayan kafein, bebekte daha yüksek düzeylerde bulunabilmektedir. Annenin metabolik özellikleri; bebeğe geçen kafein miktarını etkilemektedir, kafein metabolizması genetik ve çevresel faktörlerden(nikotin gibi) etkilenerek bireysel farklılıklar gösterebilmektedir. Kafeini hızlı bir şekilde metabolize ederek yıkan bir anne adayı ile geç metabolize eden bir anne adayı, aynı miktarda kafeini alsalar dahi, bebeklerine geçen kafein miktarı farklı olmaktadır.

Kafeinin her miligramı bebeğinizin kilosundan çalar

Uzun süre kafein alan anne adaylarının bebeklerinde, gelişme geriliği görüldüğü bilinmektedir. Alınan kafein miktarının, bebek gelişimini nasıl bir şekilde etkilediği ise cevaplanması zor bir sorudur. Annenin; bireysel, metabolik, çevresel ve genetik faktörlerinin değişken olması net bir cevap vermeyi zorlaştıran etkenlerdir.

Konu ile ilgili olarak yayınlanan bilimsel bir çalışmanın sonuçlarına göre; günde 200 mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma 60-70 gr olmaktadır. Aynı araştırmada gebelik öncesi günde 300 mg kafein alan; ancak gebelik sürecinde bu miktarı günde 50 mg a düşüren anne adayları ile kafein miktarı alımını 300 mg de devam ettiren anne adaylarının bebeklerinin de ağırlıkları karşılaştırılmıştır. Kafein alımını azaltmayan anne adaylarının bebeklerinin ağırlıklarında 160 gr. azalma saptanmıştır. Öne çıkan başka bir veri de kafein alımı arttıkça orantısal olarak bebekteki gelişme geriliğinin de artmasıdır; yani her mg kafein, bebek gelişimine olumsuz yönde etkili olmaktadır.

(88 puan)
Teşekkür ederim ♡

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 94 göst.
24 Mayıs 2023 Hamilelikte Beslenme kategorisinde Meli0180 (26 puan) sordu
0 oy
2 cevap 179 göst.
0 oy
3 cevap 147 göst.

678,213 soru

3,534,899 cevap

4,402,571 yorum

190,900 üye

...