Glisemik indek ile ilgili okuma yapın bence. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler bir süre sonra kan şekerini çok yükseltiyor. Az olanlar yükseltiyor ya da az yükseltiyor. O nedenle ne yediğinize göre bir saat sonra şeker duzeyiniz farklı çıkıyor. Örneğin şekerli şeyler, unlu şeyler, glutenli şeyler, sağlıksız karbonhidratlar, pirinç, süt ürünleri (içindeki kazeinden dolayı), abur cubur, yulaf vs bunlar glesimik indeksi yüksek ve kan şekerini kontrolsüzce yükseltiyor. Karnabahar, brokoli, kabak vs gibi sebzeler sağlıklı karbonhidrat içeriyor ve zararsız olduğu gibi sağlıklı da. İlaç verilmemiş tavuktan olma yumurta protein ve vitamin dolu aynı zamanda şekerin yükselmesine mani oluyor böylece anı şeker krizine girmiyor insan. Taze yesillikler sağlıklı vitamin sağlıklı karbonhidrat içeriyor, hem vücudu besliyor hem hem vücudu koruyor hem bağırsaklara iyi geliyor. Her öğün yeşillik yemeye dikkat etmeli (salataya tere, roka, ıspanak, maydanoz, nane vs koyuyorum mevsimde ne varsa). Turp, kırmızı pancar her gün salataya konabilir; hem vücudu besliyor hem de karaciğere etkileri nedeniyle vücudun zararlılardan temizlenmesine yardım ediyor hem de lif oranları yüksek ve bağırsak sağlığını koruyor. Ben hamilelikten beri tüketiyorum midem bulanıyor, böyle olmasa ev turşusu da çok iyi bağırsaklar için; bağırsak sağlıklı ise bagisikligin vücudun psikolojin sağlıklı olur. Ev sirkesi, ev turşusu ama abartmadan yenebilir (en nihayetinde sağlıklı da olsa fazla tuz almak istemeyiz bu dönemde). Ev yoğurdu (yakası inanılmaz kolaymış bulamıyorsanız ) bolca tüketmeli.
Çiğ kuruyemiş önemli; kabuklu ceviz, kabuklu badem. İçerikleri çok iyi. Daha ucuzu çiğ yer fıstığı. Çiğ kabak çekirdeği de içeriği bakımından çok faydalı.
Tatlı olarak kuru üzüm kuru erik yaban mersini vs yenebilir.
Yağlar çok önemli. İmkanınız varsa doğal sıkım zeytin yağı harika olur. Gebelikte kabızlık basur da çok yaygın. Her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı ya da bir yemek kaşığı içmek bağırsakları düzene sokar. Hem içeriği çok faydali. Zeytin de yemeli.
Gerçek tereyağı çok faydalı. Aslında insan vücudu da bağırsaklarda tereyağ içeriği üretir ama yağ olarak tüketerek ona yardımcı oluruz. Vücut çok iyi sindirebiliyor. Bağırsakları koruyor güçlendiriyor aynı zamanda sağlıklı yağlar vücudumuzda bazı vitaminlerin ozumsenmesini sağlıyor. D hormonunun da vücutta kullanilmasini sağlıyor.
Sağlıklı et. Kemik suyu. Protein ihtiyacı için önemli.
Kükürtlü yiyecekler önemli ne onlar? Soğan, sarımsakla bolca var. Yakında çok ilginç bir yazı okudum şaştım kaldım; guneslenmeye çıkmadan önce kükürtlü yiyecekler yerseniz d vitamini(aslında hormonu) üretimi ve kullanımı için imkan sağlamış olursunuz diyordu.
Besinler kadar önemli olan açık havada duzenli yürüyüş. Önce hava sonra su sonra gıda ile besleniriz.
Buarada ben yıllardır mutfağına iyotlu tuz koymuyorum ve sağlıklı beslenme ile takviye almadan iyot değerlerim gayet iyi çıkıyor. Tuz olarak ya rafine edilmemiş kaya tuzu ya da deniz tuzu kullanıyorum. Kaya tuzu deniz tuzuna gore daha temiz olur.
Bir ilginç nokta da şu ünlü ürünler çok yiyen insanlarda iyot düdük çıkıyor. Neden? Çünkü içeriğindeki (pakette yazmıyor maalesef) bazı mineraller vücutta iyot ile yarışıyor ve ondan daha çevik güçlü çıkarak hücreye bağlanıyor böylece iyot tuketseniz de vücut kullanamıyor. Glutenin de benzer bir mekanizması var.
Dilerim faydası olur yazdıklarımın. Sağlıkla kalın.