Bebek sahibi annelerin en büyük sorunu; bebeğin emmemesidir. Bebekler aç olmasına rağmen memeyi reddeder emmez, gelen sütü yutmaz ya da zayıf emer, sürekli ağlar. Peki bebeklerin emmemesinin nedenleri nelerdir? Annenin beslenme şekli bebeği etkiler mi? Emzirme pozisyonu nasıl olmalı? Bebek yeni gelecek kardeşi hisseder mi?
Bebeğin Emmesini Engelleyen Sebepler Nelerdir?
Stres sadece anneyi değil, bebeği de etkiler!
Hamilelik ve doğum süreçlerinde annelerin vücutları, duyguları ve yaşam tarzlarında ciddi değişiklikler olur. Hatta hamilelik sürecindeki stres erken doğuma bile neden olabilir. Stres hem anneyi hem de bebeği etkiler. Anneler özellikle bebeğini emzirmeden önce sakinleşmeli, rahat ve huzurlu bir ortamda bebeği emzirmelidir. Emzirmek anneye de iyi gelecektir, çünkü emzirme sırasında anne ile bebek arasında güvene dayalı duygusal bir bağ oluşur. Bu anlardan bebeğinizin de keyif alabilmesi için sessizlik önemlidir. Bebeğiniz emerken aniden ortaya çıkan yüksek seslere tepki verebilir.
Annenin tükettiği besinler sütün tadını değiştirir
Annenin tükettiği gıdalar veya içecekler sütün tadını etkileyebilir veya bebekte olumsuz etkilere yol açabilir. Baharatlı, acılı, sarımsaklı gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir; çay, kahve çikolata tüketimi bebekte huzursuzluk, uykusuzluk gibi belirtilere yol açabilir. Lahana, kuru fasulye gibi bazı gıdalar ise bebekte gaz şikayetlerini artırabilir. Bu tip durumlarda annenin sütü sağılarak boşaltılmalıdır. Bebek birkaç saat sonra yeni sütle tekrar emzirilmelidir. Ancak bebek hala emmeyi reddediyorsa, başka bir sorun olabileceği unutulmamalıdır. Bazen de annenin kullandığı parfüm ya da sigara içiyor olması bebekte huzursuzluk ve iştahsızlık sebebi olabilir.
Yanlış emzirme pozisyonu ve tekniği emzirmeyi engeller
Annenin bebeği emzirirkenki pozisyonu ve tekniği hatalıysa bebek anneyi ememez. Bebek emzirme anında memeyi tutması için başından itilirse, direnç gösterir ve tepki olarak da memeyi reddeder.
- Sütün tazyikli gelmesi
Süt akışın çok hızlı ve yoğun olduğunda bebeğinin ağzı fazla dolar, yutmakta güçlük çeker ve bu süt fazlası boğazına kaçabilir. Böyle bir durumda bebeğin emmekten kaçınabilir.
Süt yoğunluğunu nedeniyle meydana gelen meme reddine çözüm olarak süt akışını azaltman lazım. Bunun için emzirmeden önce sütünün fazlasını sağarak boşaltabilirsin. Ayrıca arkaya yatarak emzirme pozisyonunu kullanarak bebeğinin boğazına süt kaçmasını engelleyebilirsin.
Annenin ruh hali
Eğer sinirli ve stresliyken bebeğini emzirmeye çalışırsan, bu ruh halinden o da etkilenecek ve huzursuzlanarak emmekten vazgeçecektir. Bu yüzden önce sakinleşmeli, rahat ve huzurlu bir ortamda bebeğini emzirmelisin.
Bunlara dikkat et canım eşinde yani ne bilim babanın evinden getirmedin bu çocuğu sana saygılı olmalı lohusa zamanı özellikle üstüne gitmemeli mamada çok verme midesi bozulur kimsede emzirmesin kendi sütünü sağ içir senin sütüne alışmalı