0 oy
525 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde

Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye, iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi, isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Raporlu olunan bu süreler için işyeri, izin günleriniz için size ödeme yapmaz fakat bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir. Tabi iznin sonunda SGK’dan aldığınız doğum parasını sizden isteyecektir.(Talep etmeyen işyerleri de bulunmaktadır.)

Hamileliğin 32.haftasının gelmesiyle (yani 32+0 olduğunuz gün) kadın işçi izne ayrılma hakkını kazanır ve 32.haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek olan Doğum İzin Belgesiyle (Bu belge deRapor başlığı altındadır) izne ayrılabilir.Bu belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir.

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir.

32.haftada çıkılan izin ile 37.hafta arasındaki kalan 5 haftalık süre doğum sonrası izin hakkına eklenebilmektedir.

Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa , 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.

Analık Sigortası Kapsamından Sigortalıya Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ödenebilmesi İçin Yapılması Gereken İşlemler

1-İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması vesigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
2-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
3-Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
4-Doğum olayının (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanun 4.maddesinin 1.fıkrasının “a” bendine tabi (eski SSK) çalışan kadın aranan koşulları sağlamış olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık (112 günlük) süre için doğum parası alınabilir.

Doğum gerçekleşti ve hastane e-rapor sistemini kullanıyorsa, işveren raporu e-rapor sistemi üzerinden kontrol etmeli ve onaylamadır.

Eğer hastane e-rapor sistemini kullanmıyorsa, rapora dair bir üst yazı ile çalıştığınız iş yerinin insan kaynakları birimine raporu vermenizi ve onların da bu raporu SGK sistemine manuel olarak girmeleri gerekmektedir.İşçi, işverenin manuel olarak girdiği raporu ve üst yazıyı alarak bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi Ünitesine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne götürmelidir. İşveren tarafından manuel işlendikten sonra 20 ile 45 gün arasındaki süre zarfında doğum parası SGK tarafından bankaya gönderilmektedir.

Doğum parasının bankaya gönderilip gönderilmediği bilgisini personel www.turkiye.gov.tradresinden kendisine ait TC kimlik ve e-devlet şifresiyle sorgulayabilmektedir.Aynı zamanda işveren de e-rapor sistemi üzerinde onayladığı raporlarda detay görüntüleme yaparak ödemenin bankaya gönderilip gönderilmediğini görebilmektedir.

Doğum parasıher ayın 8 ila 14’ü arasında nüfus cüzdanıyla birlikte Ziraat Bankası’na müracaat edilerek alınabilmektedir.

Analık sigortasından sağlanan bir diğer yardım emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe verilen ödeneğin 2015 yılı için belirlenen tutarı 112,00 TL’dir.Bu tutar Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip her yıl için güncellenmektedir.

Emzirme ödeneği rapor parasına eklenerek ödemektedir. Ayrıca müracaat edilmesine gerek yoktur.

Yeni Yasa ile doğum yapan her kadına ya da doğum yapan kadının eşine, Devlet tarafından 1.çocuk için 300, 2.çocuk için 400 ve 3.çocuk için 600 tl doğum parası ödenecektir.

4 Cevap

0 oy
(994 puan)
seçti
 
En İyi Cevap
Bilgilerin için sagol canım  bilmeyenlerin  öğrenmesi iyi olur 
Çalışıp ta ilk gebeliği olanlar bu konuda biraz yetersiz oluyorlar benimde ilk gebeligim ve en azından haklarını bilsinler
(994 puan)
Aynen canım kesinlikle benimde ilk gebeliğim uzun uzun araştırmıştım keşke bir de tazminatlı olarak ayrılabilinse iş yerinden ne güzel olurdu
Keşke en güzeli o olurdu gerçekten
(323 puan)
Canım şimdi doktor 32+0da raporu verdi diyelim onu direk iş yerine getirince olay bitiyor mu yani gerisini onlar hallediyor mu
Yok sonrasında doğduğunda tekrar rapor alıyorsun onuda şirkete veriyorsun onlarda sigortaya bildiriyor sadece 32 haftada aldığın rapor tam gününde vermen gerek ve takip etmen gerek gerekli yerlere ulaşması gerek
-Reklam-
0 oy
(616 puan)

Ben bisey sormak istiyorum smdi bu 32 haftada çalışabilir raporunu sadece işyerine veriyorum dimi ? 

2.sorum ise süt parası ni eşlerden biri alabile diyorsunuz ya ben doğum yapar yapmaz yatıyor diye biliyorum ? Yanı doğum parası 4 ayın sonunda yada sgk ile konuşursanız 2 aya bölüp yatırıyorlar.diye biliyorum ? Eşim alsa.sut parasını olur mu çok kafam karışık çalışamaz.raporunu vericem doğum yapınca da doğum raporunu sgkya mi vericem her ikisinide

0 oy
(175 puan)

32 haftada alinan 37 ye kadar calisabilir raporunun suresi bittiginde yani 37. Hafta da izin icin tekrar rapor almak gerekli mi 

0 oy
(642 puan)

Çok güzel paylaşım teşekkürler

Biyeri anlamadim yalnız bu 4 aylık doğum parası ne zaman yatıyor 4 ay bittiğinde mi 

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 248 göst.
14 Mayıs 2023 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Ozgeos (40 puan) sordu
0 oy
2 cevap 228 göst.
27 Aralık 2022 Doğum kategorisinde Plnozd (1 puan) sordu
0 oy
1 cevap 221 göst.
6 Ekim 2022 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde BaMer (9 puan) sordu
0 oy
4 cevap 487 göst.
12 Ağustos 2022 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Nz (110 puan) sordu

678,234 soru

3,534,961 cevap

4,402,691 yorum

190,907 üye

...