0 oy
457 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (2 puan)
Selam kızlar 38+2 hamileyim geçen gün çatı muayenesi oldum ve çatının dar olduğu birde kemik olduğunu söylediler doktorum 39 a kadar kadar bekleyelim suyun nişanın vs. Gelmesse alalım sezeryanla dedi fakat tüp Bebek ile hamile kaldım niyetim normal doğum fakat çatının darlığı kemik olması çocuğun 3500 kilo olması beni tedirgin ediyor doktora msj atıp 39 u beklemeyip alın desemmi ; yoksa beklesemmi?

11 Cevap

+2 oy
(3,675 puan)
Çatı darlığı diye bir şey yok. İri bebeği elbette her kadın doğuramaz ancak bebeğiniz iri de değil. Hoş, iri bebek doğuranlar da var. Bu tamamen doğum anında anlaşılır. Baktınız işler yolunda gitmiyor, doğum eylemi ameliyata döner. Özel hastaneler bayılıyorlar hamile kadınlarımızı "Çatın dar" diyerek kandırıp "sezaryen ameliyatı olma" fikrine alıştırmaya... 
Çatı darlığı bir şeyin olmadığını  nasıl bu kadar kesin cümle kurdun?
Çatı darlığı olan bir kadın olarak söylüyorum evet var öyle bir şey. 1.oğlum 4 kg 41+0 haftada sezeryanla dünyaya geldi, doktorum çatı darlığı  ve bebeğin takılma ihtimali çok yıksek dedi kilosundan dolayı hem benim kemik yapımdan dolayı. Kendi sancım açılmam da hiç olmadı. Ve sezeryan oldum . 2.doğumumda Almanya'da oldu kızım 3800 40+0 dünyaya geldi, normal doğum için bekledim olmadı. Burda da hastenemde 3 doktor baktı çatı darlığı ve bebek iri kanalda takılır dediler.

Ama sadece bebek iri diye sezeryanla alınmadı bebeklerim net olarak çatı darlığı vard dediler. Bir de çatim dar diye bebek 3kgyi geçmemeliymiş normal doğum ihtimali için. O yüzden bu kadar kesin konuşmasak daha iyi olacak, her beden her bebek farklı.
(3,675 puan)
Bunu ben değil Türk hekimleri söylüyor.

Sizin haftalarınız dolmuş olmasına rağmen doğumlarınızın başlamaması, sancılarınızın gelmemesi, açılmanızın olmaması tamamen size özel yapısal bir durum. Arkadaşım da sizin yaşadığınız bu durum nedeniyle üç doğumunu da hep 40+ haftalarda suni sancı ile gerçekleştirdi. Buradaki devlet hastanelerinde sezaryen bir alternatif değildir. Önce suni sancı denenir. Doktorlar da çatı muayenesi falan yapmaz. Gebelerimiz 37. haftadan sonra "Çatı kontrolünü ne zaman yaparsınız" diye doktorları darladıkları için doktoelar rahim ağzının durumunu kontrol ederler genellikle 38. hafta ve sonrasında. Kadınlar da çatı kontrolleri yapıldı sanırlar. Yoksa kemiğin durumu nasıl kontrol edilsin doktorun rahim ağzına elini sokmasıyla. O çatı kemiği 9 ay boyunca biz doğum yapabilelim diye esnedi, açıldı durdu. Çatı ağrıları yaşadık o kadar. Doktorlar çatıyı değil rahim ağzını kontrol ederler.

Devlet Hastanelerinde hiçbir kadına doğumdan önceki kontrollerde çatın dar diye bir teşhis konmaz. Zira bir kadının vajinal doğumu yapıp yapamayacağı doğum esnasında belli olur. Sancısı vardır veya suyu gelmiştir ama açılması olmaz, bebek kanala inmez, bebeğin nabzı bozulur vs. O durumda sezeryan alternatif olur. Normal doğum bu durumlarda olmaz. Beni bir kere bile çatı kontrolüne almadılar. Suyum geldi, sancım geldi, direkt yatış verildi ve sancımı çekmemi beklediler. Açılmamı takip ettiler. Bebeğin konumunu izlediler. Ikınma hissi gelince doğuma aldılar. Çatı darlığının kemik gelişimi tamamlanmamış olan küçük genç kızlar veya ortalamanın çok altındaki kısa boylu kadınlar için geçerli bir durum olduğu söyleniyor doktorlar tarafından. Yetişkin kadınlar için böyle bir durum pek söz konusu değil. Sizi muhtemelen iri bebek nedeniyle direkt sezaryene ikna etmek için "çatınız da dar" diyerek ameliyata almışlardır. Genelde bu psikolojik telkini kullanıyorlar hekimler zira. Zaten iri bir bebek için sezaryen doğum daha tehlikesiz omuz çıkığı olmaması adına.
Zahmet edip bir sürü şey yazdın,  ilk doğumum Türkiye'de oldu Avrupa'da ise sistem çok farklı. Özel hastanede çok fazla sezeryan yapıyorlar doğru, ama sana denk gelmemiş ya da arkadaşlarına denk gelmemiş olabilir ama çatı darlıgından dolayı devlet hastanesinde bile sezeryanla doğum yapanlar vardır. Tıpta çatı yani pelvik darlığı mevcut bu yüzden " Çatı darlığı diye bir şey yok "  diyemeyiz. Evet ilk bebeğim iri çatım dar olmasa bile biraz riskli ama benim boyum ve kilomda sorun yoktu. Almanya'da oldu 2.doğumum ve burda 3 doktor ( devlet hastanesi)  çstj kemiklerim normal doğum için uygun olmadığı söylediler ki o zaman inandım çatım dar diye. Dedğin gibi TR deki doktor iri diye sezeryana almıştır diye düşünüyordum. Eskiden doğumda anneler bazen ölürmuş ya doğuramadan bazen düşünüyorum, kemik yapımdam dolayı ben de öyle olurdum herhalde ( Allah bilir).... Her neyse tıpta kesin konuşulmaz bence,  kesin var ya da yok denemez her zaman başka tecrübesi, istisanalar mevcut.
Türkiye'de devlet hastanesinde çatı muayenesi yapılmıyor diyorsun genel olarak konuştun, ama burda diğer sohbet bölümünde yapıldığını gördüm. Yazanlar oldu yani bence sana öyle bişey yapmaya ihtiyaç duymadılar. Dediğim gibi her bebek her beden farklı, genel konuşmasak daha sağlıklı olur.
(3,675 puan)
(Evet, ters bebekleri veya iri bebekleri doğurmaya çalışırken veya kanama nedeniyle yahut açılma olmaması nedeniyle vefat edenler... Yazık)

Çatı muayenesi diye rahim ağzını kontrol edip açılma var mı yok mu ona bakıyorlar 38 ve sonrasında ;) Çatı kontrolü sonrası kanama da bu yüzden oluyor. Yoksa pelvik kemiklerini nasıl kontrol etsinler... Kemik kontrolü mü yapılıyor. O kemikler doğum anında açılıyor zaten. Doğumdan önce anlaşılmaz. Sezaryen sonrasındaki riskler nedeniyle de SSVD genelde kolay kolay tercih edilmez doktorlar tarafında. Neyse, ben meramımı net şekilde ifade ettiğimi düşünüyorum.
-Reklam-
+1 oy
(249 puan)
Bekle sakın erken aldırma bana da aynı şeyi dediler çatı dar çocuk 3600 gr diye Bekledim 2 gün sonra suyum geldi ve normal doğum yaptım. O an ağrı sancı zaten kemikleri açıyor. Sende bol su iç ve evde egzersiz yap son ana kadar bekle 
(2 puan)
Yapayım yapmasına ama 1 haftada hatta 5 günde etki edermi birde siz kaç haftalıkken doğum yaptınız doğum zorladimi
(249 puan)
Bana yapamazsın dedi pazartesi kontrol de çarşamba doğum yaptım 37+6da
0 oy
(286 puan)
Özel mi takiplisiniz? Ozelse bide devlette çatı muayenesi baktırın derim
(2 puan)
Evet tüp Bebek olduğu için özel devlete gitmeyi düşündüm ama doğumda yaklaştı artık bu saatten sonra bakicaklarini düşünmüyorum
0 oy
(290 puan)
Canım özel hastane de muayene olmuşsun galiba istersen devlet hastanesinde de bi muayene ol derim 
(2 puan)
Bu saatten sonra bakicaklarini düşünmüyorum ama aklimdanda gecmiyo değil hani
(290 puan)
Devlet hastanesi mecbur bakar sakın öyle düşünme sadece gittiğin zaman özelde muayene olduğunu söyleme normal muayeneye git bak bakalım onlar ne diyor  mesela başka zaman hastalık durumunda  emin olmadığın da başka hastaneye gittiğin zaman hastalığını söyleme bırak onlar ne diyor ona göre karşılaştır aynımı diye yoksa hastalık söyleyince baştan salma yaparlar
0 oy
(277 puan)
Bence yüzmus yuzmus kuyruguna gelmissiniz bekleyin bir kac gun daha bebek ne kadar kalirsa anne karninda o kadar iyi. Doktor sezeryan demisse bence normal yapicam diye diretmeyin riske atmayin bebeginizi. Allah saglicakli kucağınıza almayi nasip etsin.
(2 puan)
Amin cümlemize nasip etsin inşallah
0 oy
(270 puan)
Bana da aynısını söyledi makara kadar kesmek zorunda kalırım.oda 5 sezeryana bedel dedi o yüzden 38+5 e gün verdi pazartesi sezeryan olucam. Öyle bi durumun varsa zorlama canım Allah korusun bebeği çıkarmakta vs zorlanirlarsa oksijensiz kalıyor bebek sıkıntı oluyor doktorunu dinlemeni tavsiye ederim. 
(387 puan)
Ay ağzına sağlık valla ne güzel konuşmuşsun
(2 puan)
Evet bende riske atmak istemiyorum ama nasip diyelim
(686 puan)
(Serklajlı) Katılıyorum arkadaşım.
(31 puan)
İlk çocuğumu normal yapc diye tutturdum 37 hafta bir gunluktu normal doğuma aldılar catim dardı ve nerdeyse bacağıma kadar kesmek zorunda kaldılar doguramadim çocuğumu riske attım bence hic zorlamaya gerek yok doktorunu dinle
(3,675 puan)
@Sinem 24 Temmuz = Normal doğum yapamadıysanız neden kesi attılar? Bilgisiz ellerde kötü bir deneyim yaşamışsınız belli ki. Sancılarla açılma tamamlanmadan, rahim ve vajina ağzı yumuşamadan, ıkınma hissi gelmeden, bebek kanala inmeden aceleyle kesi atmak -hem de bacağa kadar - büyük bir tecrübesizlik örneği. Dava açsanız yeriymiş. Kanala inmiş olan bebek kanalda kalacağı için sezaryene de alınamazdı zaten. Sezaryene alındığınıza göre sizi gerçekten gereksiz yere hırpalamışlar. Üstelik 3000 gramlık bir bebek... Geçmiş olsun.
0 oy
(31 puan)
İlk çocuğumu normal yapc diye tutturdum 37 hafta bir gunluktu normal doğuma aldılar catim dardı ve nerdeyse bacağıma kadar kesmek zorunda kaldılar doguramadim çocuğumu riske attım bence hic zorlamaya gerek yok doktorunu dinle 3kilo 50 gram doğdu 
(270 puan)
Mesela bi örneği daha. Bu hamileler gerçekten napsin ki zaten herkes bebeği için endişeli böyle şeyler okudukça insan doktorunun sözünden çıkmak istemiyor çünkü her kadının gebeliği kendine has. Ha şu dönemde neredeyse bütün ozeller seseryana itiyor. Ama tecrübe olmayınca bizde ya bisey olursa korkusuyla doktoru dinlemekten başka çaremiz kalmiyor
(3,675 puan)
Sağlık Bakanlığı'nın ceza vermesi lazım. Her önüne geleni kesip biçemezler. Devlet Hastaneleri'ndeki gibi yalnızca gerekli durumlarda sezeryan ameliyatı yapılmalı. Kendi konforları için çok yanlış yönlendirmelerde bulunuyor özel hastaneler. Yazık günah. Kadın denen canlının fıtratında vajinal doğum vardır, tüm memeli canlılarda olduğu gibi. İnekten maymuna, koyundan kediye... Gelişmiş ülkelerde isteğe bağlı sezaryen diye bir şey yok. Önce normal denenir. Bizim ülkemiz sanki muz cumhuriyeti. İsteyen doktor istediği gebeyi kesiyor. Şaka gibş.
(3,675 puan)
Sağlık Bakanlığı'nın ceza vermesi lazım. Her önüne geleni kesip biçemezler. Devlet Hastaneleri'ndeki gibi yalnızca gerekli durumlarda sezeryan ameliyatı yapılmalı. Kendi konforları için çok yanlış yönlendirmelerde bulunuyor özel hastaneler. Yazık günah. Kadın denen canlının fıtratında vajinal doğum vardır, tüm memeli canlılarda olduğu gibi. İnekten maymuna, koyundan kediye... Gelişmiş ülkelerde isteğe bağlı sezaryen diye bir şey yok. Önce normal denenir. Bizim ülkemiz sanki muz cumhuriyeti. İsteyen doktor istediği gebeyi kesiyor. Şaka gibi.
(270 puan)
Katiliyorum devlet te son dk ya kadar cati muayenesi bile yapilmiyorken özelde 36 dan itibaren çağırıyorlar açılma yok diyorlar o haftada zaten olmaması normal ama iste denetim olmadığı için. Biz Anneler de evladımız için tedirgin olunca onlara teslim oluyoruz. Ama bile isteye zorunlu olmadan sezrryana aktaran doktorlar ne kadar kul hakkına giriyor.
(31 puan)
Tamamen benimle alakalı bı durum doğum 12 13 saat sürdü artık bebeğe zarar gelicekti çatı darlığı yüzünden doğumda zorlandım onlarda mecbur kesik atmak zorunda kaldilar
0 oy
(181 puan)
4gn kalmış sabret sonra gerekirse girersin sezeryana evet kesilmek istemiyoruz ama öyle olması gerekiyorsa mecburuz bende sancidan korkuyorum
0 oy
(12 puan)
düzenledi
Bana da o şekilde söylendi. İlk çatı muayenemi hastanedeki tanıdığımız olan ebe abla yaptı,o söyledi %80 yapamazsın diye. Sonra doktorum da kontrol etti aynı şekilde dar ama %50 ihtimal dedi. Sen denemek istiyorsan deneyelim dedi. 39+6 olduk hala sancı bekliyoruz ama yok maalesef. 23 şubat a kadar gelmezse sanıyorum mecbur sezeryana alınacağım. Özele gidiyorum ama bekliyoruz mesela biz. Zorla sezeryana almıyorlar. Ayrıca benim gittiğim hastanede normal doğum daha pahalı. 2-3 güne bir suyu, kalp atımı yerinde mi diye kontrole gidiyorum artık 40 haftanın içinde olduğum için. Bakalım bebeğim ne zaman gelmeye karar verecek. 
0 oy
(828 puan)
Ywmin ederim suan senle ayni durumdayim 39 haftamda net bir karar vericegiz
0 oy
(828 puan)
Benim tup bebek cati muynesinde kemik var blmem ne bisyelr dedi suan normal beklyorum ama sezryandan yada doktorlar blmedim. 37+6da 3300 grmdi. Suan 38+2 nekadar oldu blmyorum

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 201 göst.
0 oy
6 cevap 243 göst.
28 Mart Doğum kategorisinde Ulbis (1 puan) sordu

650,223 soru

3,424,173 cevap

4,256,273 yorum

183,756 üye

...