Canım gebe kalmayı çok istedigin icin belirtilerini yaşıyor olabilirsin. Muhtemelen degilsindir. Yine de bekleyip test verebilirsin ama ben senin yerinde olsam adet gecikmem var diye gidip hormonlarima baktirirdim. Prolaktin degerin yukselmisse de adet gecikmesi olabiliyor.
Birçok kadının “yalancı gebelik” rahatsızlığını yaşamasının sebebi, bu rahatsızlığın normal bir gebelikle aynı belirtileri göstermesidir. En önemli belirtisi ise sanki gerçekten hamileymiş gibi karın bölgesi şişmesidir. Karın, içerisinde gerçekten bir bebek olduğundan değil; bağırsaklardaki hareketlilik ve gaz yüzünden şişer. Hatta bağırsaklardaki bazı hareketlenmeler bebeğin hareketleri olarak; yaşanılan yüksek tansiyon ise bebeğin kalp atışları olarak algılanıyor olabilir. Bu sebeple kadınlar kendilerini gerçekten hamile olduklarına inandırır. Adet kesilmesi veya azalması, kilo alma, aşerme, bel ve sırt ağrıları, göğüslerden süt gelmesi ve göğüslerde büyüme ya da hassasiyet, bulantı ve kusma hissi de yalancı gebeliğin belirtilerinden bazılarıdır. Kadınlar tüm bu belirtileri kendi kendilerine yaşatabilir. Hamile olmadıkları söylense de asla inanmayabilirler.
Yalancı gebelik gerçek hamilelikle aynı belirtileri gösterdiği için hastalar hemen uzman bir jinekoloğa başvurabilirler. Hastalara hamilelikte yapılan testlerin aynısı yapılır. Yani doktorlar öncelikle pelvik muayene, daha sonra da fiziksel muayene yapar. Daha sonrasında hastadan idrar tahlili ve ultrason görüntüsü istenebilir. İdrar tahlillerinde annede gebelik hormonunun (HCG hormonunun veya östrojen vb.) yüksek çıkması beklenir. Ultrason muayenesinde ise gebelik kesesinin veya bebeğin kendisinin görülmesi gerekir. Tüm bu bulgular gebeliğin kesinleşmesi için gereklidir. Yapılan tüm tetkikler neticesinde gerçek gebeliğe dair hiçbir bulguya rastlanmaz ise gebeliğin gerçekolmadığı yani “ yalancı gebelik” olduğu anlaşılır.
Yalancı Gebelik Sebepleri Nelerdir?
-
Hastanın gebe kalmayı çok istemesi
-
Hastanın gebe kalma ihtimalinin olması
-
Çevre baskısı ve etkisi sebebiyle çocuk sahibi olma isteği
-
Birçok çabaya ve yönteme rağmen gebe kalınamaması
-
Hastanın daha önceden düşük, IUFÖ (ölü doğum) gibi travmalar yaşaması yani geçirilen gebelik kayıpları