Kasılmaları en basit şekilde anlatmak gerekirse, uterustaki kasların kasılması ve gevşemesidir.
Kasılmalar, annenin, bebeğini dış dünyaya doğru itmesini sağlarlar.
Uterus, armut boyundan doğum için gereken boya kadar genişler ve doğum sonrasında da orjinal boyuna geri döner.
Bu nedenle kasılmalar, kasların eski boyuna geri dönmesine sebep olmaktadır. Her kasılmanın ardından gelen rahatlamadan sonra ağrı süresi kısalmaya başlar ve bu sırada uterus bebeği pelvise doğru iter.
Doğum kasılması nasıl anlaşılır?
Doğuma girmeden önce, rahim boynu, doğuma hazır olabilmek için büyümeye ihtiyaç duyar. Bu da 2-3cm kadar büyümesi demektir. Bunu da birkaç düzensiz ve yoğun kasılma ile yapar. 20 dakika ya da 30 dakika boyunca, her 5 dakikada 1, kasılma hissedebilirsiniz. Daha sonra 1 saat boyunca (hatta bazen 1 gün) kasılma hissetmeyip sonra tekrar kasılma hissedebilirsiniz.
Ama doğum kasılmasını ve sancısını ayırt etmek zordur. Vücudunuzun bu kasılmaları doğuma hazırlanmak için mi, yoksa doğuma başlamak için mi yaptığını bilmek kolay değildir.
Bunu anlamanın birkaç yolu vardır. Mesela, doğum öncesi sancılar ve kasılmalar birkaç saat ya da bir kaç gün sürebilirler. Ağrı şiddetleri birbirlerine eşit olabilir ya da kasılmalar durabilir. Doğum öncesinde kasılma süreci bir başlayıp, bir durabilir ya da 30'ar saniye sürebilirler.
Aktif doğum sancıları ise daha farklıdırlar. Bu kasılmalar sırasında konuşamazsınız, 60 saniye ya da daha uzun sürebilirler ve ağrı 30. saniyeden sonra zirveye ulaşmaya başlar. Daha sonra kasılmalar 5 dakikada bir gelmeye başlar. En önemlisi, doğum kasılmaları düzenli olarak gelir ve bir süreliğine bile geçmezler. Zaman içinde de ağrının şiddeti artar.
Tabii ki herkes farklıdır ama bu bilgiler, kadınların yaşadığı kasılmaların bir genellemesidir.
Kasılma nasıl bir histir?
Bazı kadınlar bunu regl sancısı gibi tanımlarken bazı kadınlar, karnınızın etrafında elastik bir bant varmış ve birisi bunu giderek daha daha çok sıkıyormuş gibi hissettiklerini söylerler. Birçok kadın ise sırt ağrısı gibi olduğunu anlatır. Ama unutmayın, bu ani gelen bir ağrı değildir. Doğum kasılması dakik ve adım adım ilerler.