Bebeklerde Hıçkırık Konusunda Pratik Bilgiler
Bebekler neden hıçkırır?
Hıçkırığın sebebi karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılmasıdır. Yeni doğan ve daha büyük bebeklerin sıklıkla hıçkırması normaldir ve sindirim sisteminin gelişiminin yolunda gittiğini gösterir. Bebeğin beslenirken çok fazla hava yutması, doyması veya gazının olması hıçkırığa neden olur.
Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırık bir reflekstir, bu nedenle hıçkırığın kesin olarak bir çözümü yoktur fakat denenebilecek yöntemler vardır. Hıçkırık tuttuğunda bebeği emzirmek ve sonrasında bebeği dik tutarak sırtına masaj yapmak hıçkırığı geçirebilecek yöntemlerden biridir. Hıçkırığı önleyebilecek bir diğer yöntem ise bebeğin tek seferde çok fazla süt emmesinin önüne geçmek ve sık sık az az emmesini sağlamaktır. Bebeğe az miktarda su içirmek de çözüm olabilir fakat yeni doğan bebeğe su vermemek gerektiği unutulmamalı, su verme yöntemine bebek yeterince büyükse başvurulmalıdır.
Bebeklere ne zaman su verilir?
Su, yetişkinler gibi bebekler için de oldukça önemlidir fakat ilk aylarda bebekler su içmemeli yalnızca anne sütü veya formül mama ile beslenmelidir. Uzman görüşü bebeklerin ilk altı aydan sonra su içmeye başlaması yönündedir. İlk altı ay anne sütü ve formül mama ile sıvı ihtiyacı zaten karşılanan bebeğe su verilmesi bebeğin mama ve anne sütü isteğinin azalarak yeterli besini alamamasına sebep olabilir. Ek gıdaya geçildiği dönemde ise bebeğin yemeklerden aldığı su miktarı azalacağı için su ihtiyacı artacaktır bu nedenle su vermeye başlamak için en doğru dönem ek gıdaya başlanan 6. aydan sonraki dönemdir. Bebeğe verilen suyun kaliteli ve temiz olması sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeğe ne kadar su verilmelidir?
Bebeğin su ihtiyacını bebeğin boy ve kilosu, aldığı besinlerin su miktarı, aldığı anne sütü ve idrar miktarı belirler. Yaş arttıkça su ihtiyacı da artar. Yeni doğan bir bebeğin günlük su ihtiyacı 375ml iken bu miktar bebek 1 yaşına geldiğinde 750 ml olur. Suyun yemek sırasında verilmesi uygundur sonrasında da bebeğin susamış olup olmadığı ve su içme isteği mutlaka kontrol edilmelidir.
Bebeğin yeterli su içip içmediği idrarından anlaşılabilir. Bebeğin günde 5 veya 6 kere bezini ıslatması, 2 yaştan sonra günde 4 veya 5 kere tuvaletini yapması yeterli su aldığının göstergesidir.
Bu yazı çocuk gelişim sitesi ÇocukluDünya iş birliği ile hazırlanmıştır. Unibabynin sayfasından aldım