0 oy
695 göst.
Hamilelikte Bebek Sağlığı kategorisinde (45 puan)
20 haftalik bebeğimi düşük yaptim ama bebeğimi kimse teslim etmedi. Ne olmuştur bebegime?

10 Cevap

+1 oy
(5,678 puan)

Hic dusunmemistom bende merak ettim. Netten bakdim.


Dört aydan önce düşük olması durumunda bebek yıkanmaz, namazı kılınmaz. Bir beze sarılır ve defnedilir. Bu konuda ihtilaf yoktur. Fakat dört ay ve sonrasında düşük olması durumunda iki farklı görüş vardır:
 
1. Eğer çocuk canlı doğmuşsa hem yıkanır hem de cenaze namazı kılınır. Bu konuda ittifak vardır. Fakat doğarken herhangi bir canlılık alameti görülmemişse Hanefiler, İmam Malik, el-Evzâî ve Hasan-ı Basrî’ye göre bu bebeğin cenazesi yıkanır ama namazı kılınmaz. Bu görüşte olanlar şu hadisi delil getirmişlerdir:
 
“Eğer çocuk doğduğu zaman ağlar (yani bir canlılık alameti gösterir) de sonra ölürse onun namazı kılınır ve ona varis olunur.” (Ebu Davud, Cenâiz, 44-45; Nesâî, Cenâiz, 26; Dârimî, Ferâiz, 47.)
 
Görüldüğü gibi hadiste bu çocuğun namazının kılınması için ağlaması / canlılık alameti göstermesi şart koşulmuştur. (Seyyid Sâbık, Fıkhu’s-Sünne, 12. Bs., Müessesetu’r-Risâle, Beyrut, 1996, cilt: 1, sayfa: 277)
 
2. Çocuğun ölü doğması ile canlı doğması arasında fark yoktur; her iki durumda da namazı kılınır. Ahmed b. Hanbel, Saîd b. Cübeyr, İbn Sîrîn ve İshâk b. Râheveyh bu görüştedirler. Onlar bu konuda anne karnındaki çocuğa dördüncü ayda ruh üflenmesini esas alırlar. Çünkü cenîn ruh üflendikten sonra artık tam bir insan haline gelir ve canlı olarak doğup sonra ölen bebek gibi bunun da cenaze namazı kılınır. Bu görüşte olanlar ayrıca yukarıdaki hadisin muzdarip[1] olduğunu ve kendisinden daha kuvvetli olan ruh üflenme hadisine muârız olduğunu dolayısıyla bunun delil olarak kabul edilemeyeceğini söylerler. (Bkz.: Seyyid Sâbık, Fıkhu’s-Sünne, c: 1, s: 277)
 
Bu son görüş, Kur’an’a uygundur. Çünkü çocuğun vücut yapısı tamamlanınca ona ruh üflendiği, o andan itibaren tam insan olduğu Kur’an’ın hükmüdür. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
 
“Yarattığı her şeyi güzel yaratan odur. İnsanı yaratmaya sulanmış topraktan (tîn) başlamıştır.

Sonra onun soyunu süzülmüş bir özden, dayanıksız bir sudan yaratmıştır.

Sonra onu düzenli bir şekle sokmuş ve içine ruhundan üflemiştir. Sizin için kulaklar, gözler ve gönüller var etmiştir. Ne kadar az şükrediyorsunuz!” (Secde 32/7-9)
 


 

(330 puan)
Ablamın bebeği 5 aylikti. Cenazesi verildi ama babası bir yere gömmüş kimseye soylemisler
-Reklam-
0 oy
(647 puan)
Ben de kürtaj oldum patalojiye gönderiyolarmış bebeği 
0 oy
(915 puan)
Bende 20 haftalık erken doğum yaptım ama vermedim bebeğimi . Alacağım dedim . Patolojiye yolluyorlar . Bebek üzerinde inceleme yapıyorlar. Bence hala hastanedeysen imza at al bebeğini güzelce mezarına koy . 
0 oy
(181 puan)
Bende kürtaj oldum 16 hft. bebeği almak ister misiniz dediler tabii aldık ve defnettik, plesantayı patolojiye gönderdiler
0 oy
(52 puan)
Bende 4 yıl önce 22 haftalık bebeğimi suyum gelmesi nedeniyle kaybettim hastaneden aldım hoca geldi bebeği yıkadık ona bir isim verdi namazını kıldı ve defnettik sakın onlara bırakma bebeğini al ve ne gerekiyorsa yap onun için Allah sana sabır versin cnm hiç kolay değil bu durum 
0 oy
(1,620 puan)
Doktorlara istiyorum bebeğimi deseydin verirlerdi bu şekilde patoloji gönderiyorlar araştırma için ama istersen verirler bebeğimi bende 17 haftalık bebeğimi kaybettim kürtaj oldum ben hastaneden istedim önce doktor yok dedi daha sonra diretince verdiler bize bizde mezarlığa gittik yıkadık kefenledik defnettik Allah sana sabır versin 
0 oy
(92 puan)
Geçen sene bende 22+0 da doğum yaptım. Doğum sırasında hemen bebeği alıcakmısın dediler alıcam dedim ama hastane çok verme taraftarı olmuyor. Bebeğe otopsi yapıyorlar eğer öğrenciler varsa onlara ders veriyorlar. Doğum sırasında benim bilincim yerinde değilken bana kağıt imzalatmışlar. Otopsi yapılmasına izin veriyorum yazıyordu. Sonra araya tanıdıklarımı soktum öylelikle aldık bebeği müfettiş gelicek korkusu ile verdiler açıkcası tanıdığım başhekimle konuşmuştu oda toparlamak için zaten bizde bebekler ve uvuzlar birikince bir çukur açıp gömüyoruz demişti. Eğer bebeğiniz nefes aldıysa namazının kılınıp isim verilip defin edilmesi gerekir. 
0 oy
(939 puan)
20 haftalık itibaren erken doğuma giriyor çok üzüldüm Allah yerini doldursun tez zamanda doktora sordun mu patalojiye mi gitcek istersen iste mezarlığa defnet :( 
0 oy
(71 puan)
Canım ben 18 ve 24 haftalık yaptım ikisini de aldım peşine düş bence al muhakkak almak istiyorsan biz söyleyip aldık ve mezarları var şimdi 
0 oy
(342 puan)
İmza attiriyolar almak istiyosan kefenleyip veriyolar genellikle seni ikna etmeye calisiyolar patolojiye gonderelim diye benim 16 haftalikti bi mezarliga gomduk vermedim oatolojiye

İlgili sorular

650,922 soru

3,426,940 cevap

4,259,416 yorum

183,974 üye

...