Down sendromu gibi yaşam boyu sürecek mental ve sosyal gelişim geriliğine yol açan rahatsızlıklar, farklı kalıtsal hastalıklar veya özel ilgi ve eğitim gerektiren bir sağlık sorununun tespit edilmesi halinde, ebeveynlerin bu konuyla ilgili erkenden bilgilendirilmesi; doğacak bebeğin yaşam kalitesinin artırılması açısından oldukça önemlidir. Bu anlamda, ikili tarama testi sayesinde erken dönemde tanısı konulan hastalık hakkında aile önceden hazırlık yapabilir. Aynı zamanda, gebeliğin devamında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında aile bilgilendirilir ve bebek için planlanması gereken ek tetkik ve taramaların yaptırılıp yaptırılmayacağına karar verilir.
İkili test; Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesine ilişkin yüzde 85 oranında doğru sonuçlar verir. Ancak, testin yüzde 5 oranında yalancı pozitif çıkma ihtimali bulunduğundan, pozitif çıkan sonucun mutlaka ileri tetkikler yardımıyla kesinleştirilmesi gerekir. Aynı şekilde, ikili test sonucunda bebeğin düşük riskli çıkması, bahsedilen hastalıkların bebekte kesin olarak bulunmadığı anlamını taşımaz. Test sonucu, bilgisayar ortamında bir risk puanının hesaplanmasıyla belirlenir ve bu puana göre bebeğin takibi sağlanır.
Yapılan bütün testler sonucunda eğer sonuç %100 down sendromlu bir bebek olduğu yönündeyse gebeliğin sonlandırılmasına izin verir bakanlık. Normalde yasal kürtaj süresi ülkemizde 10 hafta, sonrası yasak hatta suç ama down sendromunda buna müsaade 22.haftaya kadar ediliyor. Tabii ki aldırmak zorunda değil anne adayı.