0 oy
246 göst.
Hamilelikte Bebek Sağlığı kategorisinde (492 puan)
kapalı

13+5 günlük hamileyim. 

1. Sorum geçen gün doktora gittiğimde zeka testi yaptıracak mısınız diye sordu bende hayır dedim ama önemli birşey mi bu zeka testi? 
2. Sorum cinsiyet kaçıncı haftada belli olur. Akrabamız 11. Haftada doktoru kız demiş kiz doğdu. 
Kapatılma nedeni: Soru başlığı sorunuzu kısaca özetleyecek şekilde belirlenmelidir. Bu tarz soru başlıkları platform kullanışlılığını azalttığı için soru kapatılmıştır.

4 Cevap

0 oy
(525 puan)
Zeka testi ne alaka ilk defa duyuyorum ne alaka yani. Anne karnındaki bebeğe zeka testi mi yapılıyormuş ikili tarama var taramalar var birde zeka mi çıkmış çok saçma geldi bana. 

Cinsiyet bebeğin duruş pozisyonuna ve doktorun insiyatifine ve tecrübesine kalmış birşey. Herkes farklı haftalarda öğrenebilir. 
(492 puan)
Bende ilk defa duydum o testi. Anlamadım da zaten. Bana bu testler biraz saçma geliyor. Çocukta bir sıkıntı olursa ne olacak yani saçma sapan işler bence. Allah en hayırlısini nasip eder....
(5,695 puan)
Doktorun zeka testi diyerek soracagini hic ama hic sanmiyorum. İkili test demistir o :)
-Reklam-
0 oy
(11,311 puan)
Zeka testi dediği şey ikili testtir herhalde. Yapılsa iyi olur bence. Ben yaptırmıştım. Down sendromu testi tarama testi. Kesin sonuç veren bir test değil. Olasılığı yüksek çıkarsa Doktorlar başka testler de istiyor. Yaptırmayan da çok. 

11.haftada belli olabilir ama her bebek göstermiyor. 20.haftaya gelip öğrenemeyenler de oluyor
(492 puan)
Diyelim ki çocuk down sendromu ne oluyor sonra.
(30 puan)
Hamileliğinizin geri kalanını daha bilinçli şekilde geçiriyorsunuz.
Şöyle bir durumda var yüksek risk deyip sağlıkla doğanda var. Kesin sonuç veren testler değil zaten. ihtimal varsa ona göre farklı testler kontroller yapılıyor.
(11,311 puan)
Down sendromu gibi yaşam boyu sürecek mental ve sosyal gelişim geriliğine yol açan rahatsızlıklar, farklı kalıtsal hastalıklar veya özel ilgi ve eğitim gerektiren bir sağlık sorununun tespit edilmesi halinde, ebeveynlerin bu konuyla ilgili erkenden bilgilendirilmesi; doğacak bebeğin yaşam kalitesinin artırılması açısından oldukça önemlidir. Bu anlamda, ikili tarama testi sayesinde erken dönemde tanısı konulan hastalık hakkında aile önceden hazırlık yapabilir. Aynı zamanda, gebeliğin devamında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında aile bilgilendirilir ve bebek için planlanması gereken ek tetkik ve taramaların yaptırılıp yaptırılmayacağına karar verilir.
İkili test; Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesine ilişkin yüzde 85 oranında doğru sonuçlar verir. Ancak, testin yüzde 5 oranında yalancı pozitif çıkma ihtimali bulunduğundan, pozitif çıkan sonucun mutlaka ileri tetkikler yardımıyla kesinleştirilmesi gerekir. Aynı şekilde, ikili test sonucunda bebeğin düşük riskli çıkması, bahsedilen hastalıkların bebekte kesin olarak bulunmadığı anlamını taşımaz. Test sonucu, bilgisayar ortamında bir risk puanının hesaplanmasıyla belirlenir ve bu puana göre bebeğin takibi sağlanır.

Yapılan bütün testler sonucunda eğer sonuç %100 down sendromlu bir bebek olduğu yönündeyse gebeliğin sonlandırılmasına izin verir bakanlık. Normalde yasal kürtaj süresi ülkemizde 10 hafta, sonrası yasak hatta suç ama down sendromunda buna müsaade 22.haftaya kadar ediliyor. Tabii ki aldırmak zorunda değil anne adayı.
(11,311 puan)
Tarama testleri yüksek oranda down sendromu var diyorsa üstüne başka testler istenir. Amniyosentez, genetik testi gibi. Kesin sonuçlar bu testlerden sonra ortaya çıkar. Sadece 2li test sonucuna bakar çocuk %100 down sendromlu demek doğru değildir
0 oy
(360 puan)
Zeka testi dedikleri 2li tarama testi kimi merak etmiyo yaptırmak istemiyo ama önemli bise bence bebegin cinsiyeti de devlete gidiyorsan 16. Haftada söylüyorlar özelde 12. Haftada kemik yapısına göre tahmin yapıyorlar cnm net 15-16 da belli oluyor..
0 oy
(126 puan)

Zeka testinden kastı ikili testtir. Bu zamana kadar ikili test yaptırmamışsanız yaptırmak için az bir zamanınız var diye söylemiş olabilir. Çünkü ikili test 11-14. haftalar arasında yapılıyor. Down sendromu var mı yok mu, riski nedir gibi etkenlere bakıldığı için o şekilde adlandırmış.  


Cinsiyet ise net olarak 16. hafta itibariyle belli oluyor. Daha erken belli olanlarda var ama bu durum bebeğin duruşuna, ultrason cihazının kalitesine, doktorun hekimliğine vb. durumlarına göre değişebiliyor. 32. haftaya kadar öğrenemeyip, sürekli karmaşa yaşayan anne bile gördüm. 

İlgili bir soru bulunamadı

651,536 soru

3,429,407 cevap

4,261,970 yorum

184,149 üye

...