Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde, hamilelikte hurma tüketmenin doğuma etkisi ile ilgili bir araştırma yapıldı. Sonuçları 2011 yılında Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan araştırmada, doğumdan önceki son 4 hafta günde 6 adet hurma yiyen 69 kadın ile hurma tüketmeyen 45 kadına ait doğum sonuçları karşılaştırıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre;
1) Hurma tüketen anne adaylarında rahim açıklığı 3,5’e ulaştığında, tüketmeyen kadınlarda henüz 2 cm olduğu gözlemlendi.
2) Hurma tüketen kadınların %96’sı suni sancıya ihtiyaç duymadan doğum yaparken, tüketmeyen kadınlarda bu oran %79’da kaldı.
3) Latent faz denilen doğumun ilk evresi, hurma tüketenlerde ortalama 510 dk. (8.5 saat) iken hurma tüketmeyenlerde ortalama 906 dk. (15 saat) olarak kayıtlara geçti.
Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta "rapid birth" yani "hızlı doğum" ifadesiyle tanımlanmaktadır. Doğum sonrasında ise anne sütünü artırıcı etkisiyle bilinmektedir.